Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Η εκταφή των λειψάνων του Φράνκο και το τέλος μιας ανωμαλίας
[Protagon]: Η εκταφή των λειψάνων του Φράνκο και το τέλος μιας ανωμαλίας

[Protagon]: Η εκταφή των λειψάνων του Φράνκο και το τέλος μιας ανωμαλίας

Το ότι η El Pais θα χαιρέτιζε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας για την εκταφή των λειψάνων του Φρανθίσκο Φράνκο από το επιβλητικό μαυσωλείο του στην Κοιλάδα των Πεσόντων ήταν δεδομένο. Προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο η εφημερίδα – σύμβολο της ισπανικής δημοκρατίας σχολίασε το γεγονός, κάνοντας λόγο «για τη δυνατότητα να τερματιστεί επιτέλους μια ακατανόητη ανωμαλία σε μια δημοκρατία».

Γιατί μόνον ανωμαλία μπορεί να χαρακτηρισθεί το ότι για περισσότερα από 40 χρόνια οι κυβερνήσεις της Ισπανίας επέτρεπαν τη φύλαξη των λειψάνων ενός δικτάτορα στο μνημείο το οποίο ανεγέρθη έπειτα από δική του επιθυμία και εντολή με σκοπό την εξύμνηση του καθεστώτος του.

Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι το μνημειακό συγκρότημα στην Valle de los Caído χτίστηκε με τον ιδρώτα αλλά και το αίμα χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων του φρανκικού καθεστώτος. Ολοι αυτοί υπέστησαν «φριχτές ταπεινώσεις και κακοποιήσεις» για να οικοδομήσουν το μεγαλοπρεπές ταφικό οικοδόμημα όπου επρόκειτο να ενταφιαστεί ο άνθρωπος που το 1936 αποπειράθηκε να καταλύσει το δημοκρατικό πολίτευμα και μπόρεσε να επιτύχει το στόχο του έπειτα από τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου κατά τον οποίο «είχε την αμέριστη στήριξη της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας».

Χαιρετά φασιστικά, μαζί με τον Χίτλερ, τον Οκτώβριο του 1940, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Χενταγιέ, στα γαλλο-ισπανικά σύνορα

Μετά τον τερματισμό του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ωστόσο, οι δύο αυτές χώρες απέτρεψαν την ανέγερση κάθε τύπου μνημείου προς τιμήν του Χίτλερ και του Μουσολίνι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!