Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Protagon]: ΕΚΤ: Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή
[Protagon]: ΕΚΤ: Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή

[Protagon]: ΕΚΤ: Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή

Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι, τάσσεται υπέρ ενός προληπτικού προγράμματος «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους», το οποίο θα επέτρεπε στην Ελλάδα να άρει τα capital controls και τελικά να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα στη «Ναυτεμπορική » και τον Βασίλη Κωστούλα, εξηγεί ωστόσο ότι η απόφαση για αυτό «εναπόκειται πλήρως» στην ελληνική κυβέρνηση.

«Ένα ισχυρό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μείωνε τους κινδύνους από απρόσμενες διαταραχές», εξηγεί ο ευρωπαίος αξιωματούχος και προσθέτει:

«Από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι χρειάζεται ένα ορθά καθορισμένο πρόγραμμα (επίσης προληπτικού χαρακτήρα), με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους, προκειμένου η ΕΚΤ να διατηρήσει την παρέκκλιση (waiver) σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων για όσο διάστημα οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν χαμηλότερες του επενδυτικού βαθμού».

Πάντως σημειώνει ότι «μετά από οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει καίρια σημασία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων να το αναλάβει η ίδια η Ελλάδα, που θα πρέπει να έχει και την κυριότητά του. Η απόφαση για την υποβολή ή μη σε πρόγραμμα προληπτικού χαρακτήρα εναπόκειται επομένως πλήρως στις ελληνικές Αρχές».

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη αξιολόγηση, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ μιλά για την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία με όριο το Eurogroup του Ιουνίου (το επόμενο προγραμματισμένο είναι στις 24 Μαΐου).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!