Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Protagon]: «Εχω αδιάσειστα στοιχεία ότι το Αγιο Φως ανάβει από ανθρώπινο χέρι» – η αντιπαράθεση συνεχίζεται
[Protagon]: «Εχω αδιάσειστα στοιχεία ότι το Αγιο Φως ανάβει από ανθρώπινο χέρι» – η αντιπαράθεση συνεχίζεται

[Protagon]: «Εχω αδιάσειστα στοιχεία ότι το Αγιο Φως ανάβει από ανθρώπινο χέρι» – η αντιπαράθεση συνεχίζεται

Πόσο αντέχει η Εκκλησία τη διάψευση ενός «θαύματος»; Ακόμα και αν η ίδια αποδέχεται ότι ουδέποτε υπήρξε ως τέτοιο, είναι δύσκολο να αντέξει τη διάδοση μιας πεζής αλήθειας, ότι η μια κορυφαία τελετή όπως αυτή του καθαγιασμού του Φωτός το Μεγάλο Σάββατο καταλήγει σε έναν αναπτήρα, ή σε σπίρτα.

Αυτό είναι το θέμα που έχει προκύψει με την έκδοση του βιβλίου του Δημήτρη Αλικάκου «Λύτρωση», αποσπάσματα του οποίου προδημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα την περασμένη εβδομάδα το Protagon (εδώ ).

Στο βιβλίο υπάρχουν μαρτυρίες ιεραρχών και ιερωμένων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, οι οποίοι έχουν προνομιακή πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο και πρωταγωνιστούν στην τελετή καθαγιασμού του Φωτός, το οποίο έπειτα γίνεται δεκτό με τιμές Αρχηγού Κράτους στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστική η στιχομυθία του συγγραφέα με τον σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου, Ισίδωρο, στη σελίδα 75 του βιβλίου:

«“Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Ομως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο
Τάφο το βρίσκει αναμμένο…”»

Ηθελε να συνεχίσει, αλλά τον διέκοψα – τόση ήταν η ένταση που ένιωθα. “Πώς είναι δυνατόν; Πώς μπορεί και γίνεται αυτό; Ποιος το ανάβει;” Τη δυνατή φωνή μου διαδέχτηκε ένας σχεδόν ψίθυρος: “Εγώ το ανάβω…” Τον διέκοψα πάλι με την πιο ανόητη ερώτηση που μπορεί να κάνει άνθρωπος: “Πώς; Με ποιον τρόπο;” Η απάντηση είχε τόνο συντριβής: “Με έναν αναπτήρα, τι άλλο”»…

Την κυκλοφορία του βιβλίου την περασμένη Δευτέρα ακολούθησε μια λιτή ανακοίνωση του Πατριαρχείου, που κατ’ ουσίαν επιβεβαίωνε το αληθές, ότι ασχέτως με το πώς παρουσιάζεται προς τα έξω, το άναμα του Αγίου Φωτός το Μ. Σάββατο δεν συνιστά θαύμα αλλά είναι τελετή με ύψιστο και μοναδικό συμβολισμό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!