Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Protagon]: Δικαιοσύνη: Δύο απόψεις για τους Κώδικες
[Protagon]: Δικαιοσύνη: Δύο απόψεις για τους Κώδικες

[Protagon]: Δικαιοσύνη: Δύο απόψεις για τους Κώδικες

Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένει -από εβδομάδα σε εβδομάδα- ο νομικός και δικαστικός κόσμος τα δύο βασικά νομοθετήματα της Θέμιδος, τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στην τελική τους μορφή, μετά και τον θόρυβο που προκάλεσαν το τελευταίο διάστημα βασικές διατάξεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δεσμευθεί ότι εντός του Μαΐου θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή, με τη δημόσια διαβούλευση να έχει ολοκληρωθεί από τα μέσα Απριλίου.

Οι κατεξοχήν αρμόδιες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σημαντικές μεταβολές σε ρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες είχαν σφόδρα επικριθεί. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος της ψήφισης των νέων Κωδίκων θεωρείται κομβικός για τη Δικαιοσύνη, καθώς ήδη πλείστες όσες ακροαματικές διαδικασίες κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς ενόψει της νομοθετικής μεταβολής, και ανακριτές σε σοβαρές υποθέσεις φρενάρουν τις έρευνες εν αναμονή των νέων διατάξεων.

Ο ίδιος ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, επιφανής ποινικολόγος, πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον Ποινικό Κώδικα, είχε πάντως υπεραμυνθεί των αλλαγών, τον Μάρτιο, σε συνέντευξή του στο Protagon , τονίζοντας ότι «ήταν επιβεβλημένη μια σύγχρονη αντίληψη για το έγκλημα και την τιμωρία, ο εξορθολογισμός των ποινών, ένα επιεικέστερο σύστημα ώστε να πάψουν οι υπερβολές. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι Κώδικες διέπονται από συστηματικότητα, έχουν εσωτερική λογική, δεν είναι άθροισμα διατάξεων».

Τη δημοσιοποίηση των επικείμενων αλλαγών αναμένει μεταξύ άλλων ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος Μυλωνόπουλος, ο οποίος όχι μόνον έχει αρθρογραφήσει σχετικά, αλλά και έχει αποστείλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης εκτενείς παρατηρήσεις επί των σχεδίων (μαζί με επισημάνσεις των Χαραλαμπάκη, Κωστάρα, Σοφού), χωρίς ουδέποτε να λάβει απάντηση – στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, έχει επίσης καταθέσει σύντομα σχόλια του στη «Διαύγεια».

Ο κ. Μυλωνόπουλος δηλώνει επιφυλακτικός, έως ότου αρθούν οι αστοχίες και αντιφάσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα δυο νομοθετήματα.

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Μυλωνόπουλος

«Εχει σημασία να δούμε ποιες υποδείξεις έχουν υιοθετηθεί», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!