Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Δέκα χιλιάδες ώρες εξάσκησης στο βιολί δεν σε κάνουν… Βανέσα Μέι
[Protagon]: Δέκα χιλιάδες ώρες εξάσκησης στο βιολί δεν σε κάνουν… Βανέσα Μέι

[Protagon]: Δέκα χιλιάδες ώρες εξάσκησης στο βιολί δεν σε κάνουν… Βανέσα Μέι

Τελικά, η εξάσκηση σε ένα μουσικό όργανο δεν είναι το παν, αν πιστέψει κανείς μία νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων.

Μέχρι τώρα, η επικρατούσα επιστημονική θεωρία ήταν «ο κανόνας των 10.000 ωρών» εξάσκησης, προτού ο μουσικός συμπληρώσει τα 20 χρόνια του. Για να είναι πολύ καλός σε κάποιο μουσικό όργανο, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει αυτές τις ώρες εξάσκησης.

Ομως, η Μπρουκ Μακναμάρα, ψυχολόγος σε πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ, έχει διαφορετική άποψη. «Ο κανόνας είναι υπεραπλουστευτικός. Το αν είναι κάποιος καλός μουσικός εξαρτάται από συνδυασμό παραγόντων, όπως το περιβάλλον, η οικογένεια, τα γονίδια και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, συν η εξάσκηση».

Μία έρευνα σε βιολιστές και πιανίστες το 1993, ανέπτυξε τη θεωρία των 10.000 ωρών, καθώς βρήκε ότι οι περισσότεροι πολύ καλοί βιολιστές είχαν συμπληρώσει τόσες ώρες εξάσκησης πριν τα 20 ηλικιακά έτη τους. Οι τότε ερευνητές δεν είχαν προσμετρήσει τον παράγοντα του ταλέντου και είχαν υποστηρίξει ότι οι διαφορές στην ικανότητά τους είναι απόρροια της εξάσκησης.

Η Μακναμάρα και η συνεργάτης της, Μέγκα Μάιτρα, επιχείρησαν να επαναλάβουν την έρευνα του 1993 για να δουν αν τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια και μελέτησαν τρεις ομάδες με 13 βιολιστές η καθεμία. Οι βιολιστές ήταν χωρισμένοι σε μέτριους, καλούς και άριστους, με βάση το πόσο εξασκούνταν καθημερινά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!