Κυριακή, 26 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Protagon]: Αλβανία: Οι Αρχές ξήλωσαν τις δίγλωσσες πινακίδες στα μειονοτικά χωριά
[Protagon]: Αλβανία: Οι Αρχές ξήλωσαν τις δίγλωσσες πινακίδες στα μειονοτικά χωριά

[Protagon]: Αλβανία: Οι Αρχές ξήλωσαν τις δίγλωσσες πινακίδες στα μειονοτικά χωριά

Αντιδράσεις στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας προκαλεί το κατέβασμα των δίγλωσσων πινακίδων από τις επίσημες κρατικές αρχές, στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης στο νότο. Οι πινακίδες αυτές είχαν τοποθετηθεί μόλις λίγες ημέρες πριν.

Συνεργεία της Επιχείρησης Συντήρησης των Εθνικών Οδών από το Αργυρόκαστρο ανάλαβαν υπό την προστασία αστυνομικών δυνάμεων, τα μεσάνυχτα, δράση κόβοντας με τροχούς τις πινακίδες στους κεντρικούς δρόμους της Φοινίκης, στις οποίες αναγράφονται, με βάση το νόμο περί μειονοτήτων, τα ονόματα των χωριών στην αλβανική και την ελληνική γλώσσα.

Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τους Ελληνες μειονοτικούς των χωριών που σε μια περίπτωση, στο χωριό Κρανιά, εξελίχθηκε σε συμπλοκή με την αστυνομία που φρουρούσε τα συνεργεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Αρχές κατέβασαν τις πινακίδες με το επιχείρημα ότι σε αυτές αναγράφονταν τα ονόματα των χωριών πρώτα στην ελληνική και μετά στην αλβανική, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες αλβανικών ΜΜΕ.

Εως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα στα Τίρανα, ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, διπλωματικές πηγές από την Ελλάδα τονίζουν ότι τόσο η πρεσβεία στα Τίρανα όσο και το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αλβανικές Αρχές και έχουν μεταφέρει τις ξεκάθαρες θέσεις της Ελλάδας ως προς το ζήτημα αυτό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!