Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
23 °C 11 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
24 °C 5 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Αγωνιώδης έκκληση του Μακρόν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Ευρώπη
[Protagon]: Αγωνιώδης έκκληση του Μακρόν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Ευρώπη

[Protagon]: Αγωνιώδης έκκληση του Μακρόν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Ευρώπη

Με μια δυνατή εικόνα που ανακαλεί το παρελθόν και τους πολέμους της Ευρώπης, περιέγραψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αυτό που πρέπει να αποφύγει η Ενωση σε βαρυσήμαντη ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν θέλω να είμαι μέρος μιας γενιάς υπνοβατών που έχει ξεχάσει το παρελθόν της. Θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς που επέλεξε να υπερασπισθεί τη δημοκρατία της»,τόνισε την Τρίτη ο Μακρόν, απευθύνοντας πρόσκληση για διάλογο εντός της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αποκληθεί υπνοβάτες, γιατί χωρίς να έχουν συναίσθηση για το τι κάνουν, έφθασαν μέσα σε ελάχιστο διάστημα σε μια ολοκληρωτική πολεμική αναμέτρηση.

Ο γάλλος πρόεδρος μίλησε μάλιστα για αυτό που «μοιάζει να είναι ένας ευρωπαϊκός εμφύλιος, όπου ο εθνικισμός και ο εγωισμός μπαίνουν πάνω από αυτά που μας φέρνουν κοντά». Η Ευρώπη, είπε εξάλλου ο Μακρόν, πρέπει να είναι ανάχωμα σε αυτήν την επέλαση του εθνικισμού.

Καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «όλο και μεγαλύτερη γοητεία από τον μη φιλελεύθερο» (illiberalism), αποσπώντας θερμό χειροκρότημα από μεγάλο μέρος των παριστάμενων ευρωβουλευτών. Εξαιρέσεις, όπως τις καταγράφει το Reuters, ήταν οι εθνικιστές βουλευτές από τη Βρετανία, τη Γαλλία και αλλού, οι οποίοι παρέμειναν σιωπηλοί.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι συγχαίρει τον Μακρόν μετά την ομιλία του (EUTERS/Vincent Kessler)

Η ομιλία του γάλλου προέδρου κινήθηκε πάνω στον άξονα της υπεράσπισης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας –και της δημοκρατίας γενικότερα- εναντίον μιας τάσης αυταρχισμού που αναδύεται σε ορισμένες χώρες της Ενωσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!