Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Popaganda]: «Το σώμα, τέχνη και ιατρική», ένα βιβλίο για την κουλτούρα της θεραπείας
[Popaganda]: «Το σώμα, τέχνη και ιατρική», ένα βιβλίο για την κουλτούρα της θεραπείας

[Popaganda]: «Το σώμα, τέχνη και ιατρική», ένα βιβλίο για την κουλτούρα της θεραπείας

Μπορεί να θεραπεύσει η τέχνη; Σήμερα στις 8.30 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Πέπης Ρηγοπούλου, στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5).

Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Πέπης Ρηγοπούλου «Το Σώμα: Τέχνη και Ιατρική, Νόσος/Ενδοσκόπηση/Ίαση» μας προσκαλούν την Πέμπτη 1  Δεκεμβρίου,  Παγκόσμια  Ημέρα κατά του AIDS, οι εκδόσεις Ι. Σιδέρης στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5) στις 8.30 μ.μ. 

Μπορεί να θεραπεύσει η τέχνη; Η ψυχή είναι «συνέπεια» του σώματος; Η αρρώστια, η ενδοσκόπηση και η θεραπεία πώς εννοούνται σε ξεχωριστούς πολιτισμούς; Πώς διαπλέκονται οι επιδημίες ανάμεσα στην ιατρική, την αισθητική και την πολιτική; Κατά πόσο ο καρκίνος είναι «λανθάνον έργο τέχνης»;

Αυτά και άλλα ερωτήματα διερευνώνται σε έναν τόμο 329 σελίδων όπου η συγγραφέας, με σπουδές χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιστορίας της τέχνης στη Σορβόννη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας επικοινωνία, ανάλυση λόγου και τέχνης, ψυχανάλυση, και έχοντας στο ενεργητικό της μια σειρά από δοκιμιακά βιβλία, επισκοπεί την προϊστορία στην ιατρική της ελληνικής αρχαιότητας περνώντας από τους άλλους μεγάλους πολιτισμούς για να φτάσει στο νεότερο κόσμο.

Εξετάζει τη σχέση θεραπείας – τελετουργίας, την αναζήτηση της ολότητας, το ρόλο του σαμάνου και του μοντέρνου θεραπευτή, τη ζωοθυσία ως πηγή γνώσης, τις αγριότητες των πολέμων, την αποδέσμευση της ιατρικής από την θρησκεία που συντελέστηκε στην αρχαία Ελλάδα, την ιατρική στο Βυζάντιο, την ίδρυση του πρώτου αραβικού νοσοκομείου στη Βαγδάτη τον 8ο μ.Χ. αιώνα, την ανάδειξη του σώματος στην αναγέννηση, την απεικόνιση των χειρουργείων στη εξπρεσιονιστική ζωγραφική.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: POPAGANDA

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!