Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Popaganda]: Πού αυξήθηκαν (και πού μειώθηκαν) οι ώρες εργασίας τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη
[Popaganda]: Πού αυξήθηκαν (και πού μειώθηκαν) οι ώρες εργασίας τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη

[Popaganda]: Πού αυξήθηκαν (και πού μειώθηκαν) οι ώρες εργασίας τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη

Σε ότι αφορά την Ελλάδα η μεταβολή είναι ανεπαίσθητη, όμως η χώρα μας έχει τις περισσότερες ώρες εργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Αυστρία η κατάργηση του 8ώρου και η μετάβαση στο 12ώρο ή στις 60 ώρες την εβδομάδα είναι ήδη νόμος του κράτους που τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Σεπτεμβρίου του 2018. Είναι η πρώτη κίνηση στις φωνές που αυξάνονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνουν λόγο για αλλαγή (προς το χειρότερο) στις εργασιακές σχέσεις ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταγωνιστεί αγορές εντάσεως εργασίας όπως αυτή της Ασίας.

Ο χάρτης που ακολουθεί, και έχει βασιστεί σε στοιχεία της Eurostat, δείχνει ότι σε ένα σημαντικό αριθμό χωρών οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν την περίοδο 2002 – 2017. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στην Ιταλία (+3,3 ώρες) στην Ολλανδία (2,6) και στην Κύπρο (2,2).

Άξιο προσοχής είναι ότι σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες, όπου κατά την διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας είχε πέσει στο τραπέζι ακόμη και η τετραήμερη εργασία παρατηρήθηκε έστω και μικρή αύξηση των ωρών εργασίας.

Στον αντίποδα την τελευταία δεκαπενταετία η μεγαλύτερη πτώση (-4,1 ώρες) στις ώρες εργασίας παρατηρήθηκε στην Ισλανδία, στην Λεττονία (-3,9) και στην Κροατία. Στην Αυστρία που βρέθηκε στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες ως προς τα εργασιακά επίσης είχαμε μείωση κατά 1,5 ώρα την τελευταία δεκαπενταετία.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα η διαφορά είναι ανεπαίσθητη (0,2 ώρες) όμως η χώρα μας όπως φαίνεται από το πιο πάνω διάγραμμα έχει τις περισσότερες ώρες εργασίας (40,7 ώρες) εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. μέσος όρος των 19 χωρών της ευρωζώνης ήταν 35,9 ώρες το 2017).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: POPAGANDA

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!