Τρίτη, 23 Μαΐου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
25 °C 4 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
23 °C 10 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Popaganda]: Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος για την 21η Απριλίου
[Popaganda]: Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος για την 21η Απριλίου

[Popaganda]: Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος για την 21η Απριλίου

Βιωματικές μαρτυρίες του ποιητή από την μαύρη επταετία.

Σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια η Ελλάδα έμπαινε στον «γύψο» με τα τανκς και τα εμβατήρια στους δρόμους σαν πρώτη πράξη. Η ελληνική κοινωνία «πάγωσε» και αιφνιδιάστηκε από την ανατροπή την οποία ταυτόχρονα αναγνώριζε ως ενδεχόμενη κατάσταση ήδη μετά τον Ιούλιο του 1965.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των ανθρώπων την πρώτη ημέρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος; Πώς έζησαν την 21η Απριλίου; Τι θυμούνται από την αποφράδα εκείνη ημέρα που έκλεινε βίαια την πόρτα στην «καχεκτική» μετεμφυλιοπολεμική δημοκρατία;

Τίτος Πατρίκιος γράφει: «Πλησίασα στην πόρτα, όπου άκουσα μια γνώριμη, σιγανή φωνή: “‘Ανοιξε, άνοιξε…” Μισάνοιξα και είδα τον φίλο μου Μίλτο Παναγιωτόπουλο, που το προηγούμενο βράδυ βρισκόμουν σπίτι του. Πίσω του, αγγίζοντας το στενό πεζοδρόμιο, ήταν σταματημένο ένα τανκ. “Ντύσου αμέσως να φύγουμε” μου είπε, μόλις μπήκε μέσα. “Έγινε δικτατορία”. Ένιωσα ένα τράνταγμα, αλλά δεν ξαφνιάστηκα. Ήταν σαν κάτι που το περίμενα και μαζί σαν κάτι που ήλπιζα πως δεν θα γινόταν ποτέ».

Λίγο πριν και λίγο μετά την 21η Απριλίου

του Τίτου Πατρίκιου

Θα ήταν εφτά το πρωί όταν άκουσα δυνατά χτυπήματα στην πόρτα. Έμενα τότε μόνος σ΄ένα μικρό ημιυπόγειο πίσω από τα Ανάκτορα, στην οδό Μελεάγρου 13.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: POPAGANDA

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!