Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Παρασκήνιο]: Τριπλή κίνηση-ματ Μητσοτάκη
[Παρασκήνιο]: Τριπλή κίνηση-ματ Μητσοτάκη

[Παρασκήνιο]: Τριπλή κίνηση-ματ Μητσοτάκη

Στα μέσα της εβδομάδας έγινε μια κίνηση που από αρκετούς πέρασε απαρατήρητη: Η τοποθέτηση του επανακάμψαντος βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στη θέση του προέδρου της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι που θα οριστικοποιηθεί στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Και αν κανείς θα μπορούσε απλά να «διαβάσει» αυτή την κίνηση της επιλογής του ακραιφνώς «καραμανλικού» καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου με τη γερμανική Παιδεία σε συνάρτηση με τις εσωκομματικές ισορροπίες εντός της ΝΔ, η αλήθεια είναι, σε αυτήν τη φάση, ότι η εικόνα είναι μακράν μεγαλύτερη. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση, από το φθινόπωρο και μετά και με ορίζοντα τα Χριστούγεννα, θα «τρέξει» τη δεύτερη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, δηλαδή την αμιγώς αναθεωρητική, με βάση την αναθεωρητέα ύλη που έχει καθορίσει η προηγούμενη Βουλή.

Η κατεύθυνση των αλλαγών, όμως, όπως προεκλογικά έλεγε η ΝΔ, θα καθοριστεί από την τωρινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς δεν δεσμεύεται από αυτήν που είχε επιχειρήσει να δώσει η απελθούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μία από τις μείζονες διατάξεις, λοιπόν, είναι το άρθρο 54, παράγραφος 1 του ισχύοντος Συντάγματος που κρίθηκε αναθεωρητέο με 155 ψήφους στην προηγούμενη Βουλή και
άρα χρειάζεται 180 ψήφους για να αναθεωρηθεί στην παρούσα Βουλή.

Τι αναφέρει το άρθρο 54 παρ. 1; «Το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου
αριθμού των βουλευτών», συγκεκριμένα.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα «δώρο» στη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία: Της επιτρέπει, εφόσον συγκεντρώσει 180 ψήφους, να αλλάξει τα όρια για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου που το υπουργείο Εσωτερικών θα επεξεργαστεί το επόμενο διάστημα, σε χρόνο παράλληλο με τις συνταγματικές εξελίξεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!