Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
10 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
7 °C 0 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Παρασκήνιο]: Μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό από…
[Παρασκήνιο]: Μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό από…

[Παρασκήνιο]: Μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό από…

Η αίσια έκβαση της «μητέρας των μαχών» για την κυβέρνηση, όσον αφορά την αποτροπή της περικοπής των συντάξεων, που σφραγίστηκε από τη χθεσινή απόφαση του Euro Working Group διαμορφώνει συνθήκες ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, στον δρόμο για τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019.

Κωδικοποιημένα, οι βασικοί λόγοι που οδηγούν στην παραπάνω εκτίμηση είναι οι εξής:

Η περικοπή των συντάξεων, από 1-1-2019, λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, που προέκυψε από τον επανυπολογισμό τους, θα μείωνε λιγότερο ή περισσότερο το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα άνω του 1.000.000 παλιών συνταξιούχων και ισάριθμων οικογενειών. Δηλαδή, θα επηρέαζε αρνητικά, το μισό περίπου εκλογικό σώμα, λίγους μήνες πριν την προσφυγή στις κάλπες. Γεγονός, που δίχως άλλο θα είχε σημαντική επίπτωση στο εκλογικό αποτέλεσμα, εις βάρος των κομμάτων της κυβέρνησης. Πιθανότατα θα λειτουργούσε όπως οι σταγόνες, που θα ξεχείλιζαν το ποτήρι της δυσαρέσκειας από τα μνημονιακά μέτρα λιτότητας. Η αποτροπή της δυσάρεστης εξέλιξης βγάζει από το εκλογικό πεδίο αυτόν τον παράγοντα.

Η κυβέρνηση από θέση απολογούμενου για την ψήφιση της περικοπής των συντάξεων το καλοκαίρι του 2017, με απαίτηση του ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση, καταγράφει μια σημαντική επιτυχία, καθώς μετά από συστηματική προσπάθεια και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καταφέρνει να ακυρώσει το αρνητικό μέτρο, λίγο πριν την εφαρμογή του σε συνεννόηση με τους δανειστές, αποφεύγοντας συγκρουσιακές καταστάσεις, που πιθανότατα θα στοίχιζαν στην οικονομία.

Η αντιπολίτευση και ιδίως η ΝΔ επένδυσε πολλά από το 2017 και μέχρις εσχάτως στην καταλυτική εκλογική επίδραση των περικοπών, τις οποίες έκανε αιχμή του δόρατος του αντιπολιτευτικού λόγου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!