Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
10 °C 10 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
9 °C 13 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Παρασκήνιο]: Αποκαλύψεις Ολάντ! Πόσο κοντά ήταν το Grexit και τι είπε στον Τσίπρα τη βραδιά του δημοψηφίσματος
[Παρασκήνιο]: Αποκαλύψεις Ολάντ! Πόσο κοντά ήταν το Grexit και τι είπε στον Τσίπρα τη βραδιά του δημοψηφίσματος

[Παρασκήνιο]: Αποκαλύψεις Ολάντ! Πόσο κοντά ήταν το Grexit και τι είπε στον Τσίπρα τη βραδιά του δημοψηφίσματος

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαιώνει αυτό που όλοι ήξεραν, ότι το Plan B περί Grexit ήταν σχέδιο της Γερμανίας, η οποία, όπως λέει, άλλαξε στάση μετά το δημοψήφισμα.

Η σκέψη υπήρχε στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλιας. Αλλά αρχικά, λέει, ήταν θεωρητική. Μετά το δημοψήφισμα, η στάση της Μέρκελ άλλαξε.

«Για τους Γερμανούς ήταν μια πιθανότητα, η οποία αρχικά ήταν μάλλον θεωρητική, ώστε να ασκηθεί πίεση στις ελληνικές αρχές αλλά μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, η Γερμανία άλλαξε σημαντικά τη θέση της, ζήτησε να υπάρξει έστω η μελέτη ενός Grexit».

Ο Ολάντ υποστηρίζει πως ζήτησε από τη Μέρκελ να γίνουν τα πάντα για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ. «Όμως ήταν ένα plan B (σ.σ. το Grexit). Και ως τέτοιο το πρότειναν οι Γερμανοί για την περίπτωση που η διαπραγμάτευση αποτύγχανε. Άρα ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ», λέει ο Ολάντ.

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος περιγράφει στην Καθημερινή και το τηλεφώνημα που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Εκεί όπου του έθεσε ο ίδιος ένα δίλημμα.

«Ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη μέρα. Εκείνη τη νύχτα τον συγχάρηκα για το αποτέλεσμα αλλά του είπα ότι τώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!