Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Παρασκήνιο]: Αναθεώρηση του Συντάγματος: Άρνηση της ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόταση για δημοψηφίσματα
[Παρασκήνιο]: Αναθεώρηση του Συντάγματος: Άρνηση της ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόταση για δημοψηφίσματα

[Παρασκήνιο]: Αναθεώρηση του Συντάγματος: Άρνηση της ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόταση για δημοψηφίσματα

Η Νέα Δημοκρατία είπε «Όχι» και στις δύο προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες περιελάμβαναν τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων σε κυρώσεις διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, ή για κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά να αφήνει ανοιχτό παράθυρο στο δικαίωμα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Η επιτροπή της Αναθεώρησης του Συντάγματος επεξεργάστηκε τα άρθρα 28, 44 και 73 του Συντάγματος που σχετίζονται με την άμεση ή έμμεση κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Είμαι βαθύτατος θιασώτης των δημοψηφισμάτων και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όχι όμως με ιδεολογήματα. Νομοθετούμε για τις επόμενες γενιές, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν θέλω μια ανοικτή τελείως διευκόλυνση, γιατί φοβάμαι τη χειραγώγηση».

Παράλληλα δήλωσε πως συμφώνησε με τη διάσταση που έδωσαν, τόσο η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, ότι πράγματι ενεργοποιεί τους πολίτες η δυνατότητα λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Την ίδια στιγμή όμως ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρχει σοβαρό φίλτρο» και «Το ακούω θετικά. Θα ήμουν δεκτικός να κάνουμε μια συζήτηση αυτής της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας ανέφερε ότι «Δεν είμαστε φοβικοί απέναντι στο λαό. Έχει δίκαιο επί της αρχής η κ. Μπακογιάννη, Να το δούμε το θέμα, ώστε κατά κάποιο τρόπο να υπάρξει με συγκεκριμένο διαδικαστικό μοντέλο η δυνατότητα να κατατίθεται πρόταση νόμου από 100.000 πολίτες και να συζητείται από τη Βουλή». Ακόμα ο κ. Τζαβάρας σχολίασε επίσης ότι «Δεν είμαστε σε θέση να δεχθούμε μορφές δημοκρατίας με προτάσεις που εισηγούνται ίδρυση ενός νέου συστήματος ανταγωνιστικού με τη κυβέρνηση και τη Βουλή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!