Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Στεφανιαία νόσος: Δείτε ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο
[OnMed]: Στεφανιαία νόσος: Δείτε ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο

[OnMed]: Στεφανιαία νόσος: Δείτε ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο

Αυτοί που ακολουθούν χορτοφαγική ή ψαροφαγική διατροφή διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο καρδιάς (CHD) συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν και κρέας, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The BMJ», είναι η πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας η οποία έδειξε ότι οι χορτοφάγοι έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται χορτοφάγοι ή βίγκαν (σ.τ.σ: αυτοί που ακολουθούν διατροφή αυστηρής – ολικής χορτοφαγίας απέχοντας από κρέας, ψάρια, μαλάκια, γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι) είτε λόγω του οφέλους που έχουν αυτές οι διατροφές στην υγεία είτε για λόγους ηθικούς που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων.

Με αφορμή αυτή τη νέα τάση, ερευνητές από το τμήμα Δημόσιας Υγείας «Nuffield» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την μελέτη EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) της Οξφόρδης, διερεύνησαν τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου στους καταναλωτές κρέατος, τους «ψαροφάγους» (αυτούς δηλαδή που τρώνε κάποιο ψάρι, αλλά όχι κρέας) και τους χορτοφάγους (vegeterians) σε μια περίοδο 18 ετών.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Δρ. Τάμι Τονγκ, συμπεριέλαβε δεδομένα από 48.188 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη, που ενεγράφησαν στη μελέτη στο διάστημα μεταξύ 1993 και 2001 και δεν είχαν ιστορικό στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!