Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Προχωρημένος καρκίνος των ωοθηκών: Νεότερα δεδομένα για το ρόλο της ρομποτικής χειρουργικής
[OnMed]: Προχωρημένος καρκίνος των ωοθηκών: Νεότερα δεδομένα για το ρόλο της ρομποτικής χειρουργικής

[OnMed]: Προχωρημένος καρκίνος των ωοθηκών: Νεότερα δεδομένα για το ρόλο της ρομποτικής χειρουργικής

Η ρομποτική χειρουργική μπορεί να έχει θέση στη χειρουργική αντιμετώπιση προσεκτικά επιλεγμένων ασθενών με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών!

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά σε πρόσφατη δημοσίευσή τους που φιλοξενήθηκε σε από τα μεγαλύτερα περιοδικά με αντικείμενο τη Γυναικολογική Ογκολογία (Int J Gynecol Cancer;2019;29:1341-7).

Πώς αντιμετωπίζεται ο προχωρημένος καρκίνος ωοθηκών σήμερα;

Ο καρκίνος των ωοθηκών διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο στο 70-80% των περιπτώσεων. Αρκετές φορές, οι ασθενείς δεν μπορούν να υποβληθούν σε άμεση χειρουργική επέμβαση (πρωτογενή κυτταρομείωση) με επιτυχία, λόγω μεγάλης έκτασης της νόσου, προχωρημένης ηλικίας, κακής θρεπτικής κατάστασης ή άλλων προβλημάτων υγείας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καρκίνος των ωοθηκών αντιμετωπίζεται με την αρχική χορήγηση χημειοθεραπείας και οι ασθενείς επαναξιολογούνται για χειρουργική επέμβαση (ενδιάμεση κυτταρομείωση) μετά από 3-4 κύκλους.

Η ενδιάμεση κυτταρομείωση περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας, των σαλπίγγων, των ωοθηκών, του επιπλόου και των μεταστατικών εστιών που δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στη χημειοθεραπεία, εφ’ όσον υπάρχουν. Κατά κανόνα, η ενδιάμεση κυτταρομείωση γίνεται ανοικτά, με μια μεγάλη, κάθετη τομή που εκτείνεται από την πύελο μέχρι πάνω από τον ομφαλό.

Τι έδειξε η νέα μελέτη;

Ο προχωρημένος καρκίνος των ωοθηκών αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης από μια σημαντική ερευνητική ομάδα του Καναδά. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέκριναν δύο ομάδες ασθενών που υπεβλήθησαν σε ενδιάμεση κυτταρομείωση: η πρώτη ομάδα αντιμετωπίστηκε με ανοικτή επέμβαση την περίοδο 2006-2008 και η δεύτερη με ανοικτή ή ρομποτική επέμβαση μεταξύ 2008 και 2014.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!