Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Πώς η ψυχολογία της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο ΔΕΠΥ στα παιδιά
[OnMed]: Πώς η ψυχολογία της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο ΔΕΠΥ στα παιδιά

[OnMed]: Πώς η ψυχολογία της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο ΔΕΠΥ στα παιδιά

Η βεβαρυμμένη ψυχολογία της μητέρας, που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνει τον κίνδυνο ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα) και επιθετικότητας στα παιδιά, επισημαίνει νέα έρευνα.

Ενδιαφέρον μάλιστα προκαλεί και η διαπίστωση ότι, εάν ο πατέρας υποφέρει από κατάθλιψη , η ψυχολογία και η συμπεριφορά των παιδιών επηρεάζεται μόνο στην περίπτωση, που και η μητέρα βιώνει ανάλογα συναισθήματα.

«Η κατάθλιψη των γονέων, πέρα από τους ίδιους, επηρεάζει μακροπρόθεσμα την ψυχολογία και την συμπεριφορά του νεογέννητου παιδιού. Ακόμα και σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, είναι σημαντικό να εντοπίζονται τα συμπτώματα και να παρέχεται υποστήριξη στους γονείς το συντομότερο δυνατόν, εάν είναι απαραίτητο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε η ερευνήτρια Τζοάνα Πιετικαΐνεν, από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το πως η ψυχολογία του ενός συντρόφου, μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεάσει και τον άλλον αλλά και το παιδί, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη γενικότερη εικόνα της ψυχικής κατάστασης του ζευγαριού πριν την εγκυμοσύνη .

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν η μητέρα βιώνει επιλόχειο κατάθλιψη, το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα που η ίδια αισθάνεται, είναι πιθανό να μεταφερθούν τόσο στον σύντροφο όσο και στο νεογέννητο μωρό, το οποίο έχει σοβαρές πιθανότητες να εκδηλώσει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα.

Επίσης αξίσου σημαντικό είναι και οι δύο γονείς να λαμβάνουν ψυχολογική στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι ψυχολογικές μεταπτώσεις που επιφέρει αυτή η πολύ σημαντική αλλαγή στη ζωή του ζευγαριού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!