Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Πολλαπλή σκλήρυνση: Περισσότερο φως στο το γενετικό «προφίλ» της νόσου
[OnMed]: Πολλαπλή σκλήρυνση: Περισσότερο φως στο το γενετικό «προφίλ» της νόσου

[OnMed]: Πολλαπλή σκλήρυνση: Περισσότερο φως στο το γενετικό «προφίλ» της νόσου

Περίπου 200 γενετικούς παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης, η οποία είναι γνωστή και ως σκλήρυνση κατά πλάκας, έφερε στο φως μια νέα διεθνής γενετική έρευνα –η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι ήμερα– με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, τον επίκουρο καθηγητή νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Νικόλαο Πατσόπουλο.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από την ανάλυση γονιδιωμάτων άνω των 110.000 ανθρώπων (οι 47.351 με τη νόσο), την οποία έκαναν ερευνητές 30 πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από 18 χώρες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινοπραξίας Γενετικής της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Συγκρίνοντας τα γονιδιώματα χιλιάδων ασθενών με τα γονιδιώματα χιλιάδων άλλων ανθρώπων (χωρίς πολλαπλή σκλήρυνση ), κατέστη δυνατό να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για το γενετικό «προφίλ» της νόσου. Τα περισσότερα εμπλεκόμενα γονίδια σχετίζονται με τα κύτταρα και τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος –κάτι αναμενόμενο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασε ο κ. Πατσόπουλος, ως εκπρόσωπος της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας, στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στο Βανκούβερ του Καναδά.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη της νόσου παγκοσμίως.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!