Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 17 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 0 kmh
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Πνευμονία: Τρόποι μετάδοσης, συμπτώματα, αντιμετώπιση
[OnMed]: Πνευμονία: Τρόποι μετάδοσης, συμπτώματα, αντιμετώπιση

[OnMed]: Πνευμονία: Τρόποι μετάδοσης, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Η πνευμονία είναι μία από τις πιο σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού και μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και με την κατάλληλη θεραπεία.

Αποτελεί μάλιστα μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Τι την προκαλεί

Η πνευμονία προκαλείται από βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Βακτήρια: Το συνηθέστερο βακτήριο που προκαλεί πνευμονία είναι ο στρεπτόκοκκος (Streptococcus pneumoniae), γνωστός και ως πνευμονιόκοκκος, που προκαλεί θανάτους παιδιών και ενηλίκων. Άλλα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία είναι ο «χρυσίζων σταφυλόκοκκος», αλλά και τα βακτήρια Klebsiella pneumoniae, Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae και ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας τύπου β.

Ιοί: Η πνευμονία μπορεί επίσης να οφείλεται σε αναπνευστικούς ιούς, όπως οι ιοί της γρίπης, ο αδενοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Μύκητες: Στα βρέφη που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, ο μύκητας Pneumocystis jirovecii αποτελεί συνηθισμένη αιτία.

Τύποι

- Πνευμονία της κοινότητας (ΠΚ): Είναι ο συνηθέστερος τύπος πνευμονίας και οφείλεται συνήθως σε βακτήρια ή ιούς. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται σε πνευμονιόκοκκο.

- Πνευμονία σχετιζόμενη με χώρους παροχής φροντίδας υγείας (HCAP): Αυτή η πνευμονία προσβάλλει άτομα που βρίσκονται σε χώρους παροχής φροντίδας υγείας εκτός νοσοκομείων, όπως γηροκομεία, κέντρα αιμοκάθαρσης και εξωτερικά ιατρεία.

- Ενδονοσοκομειακή πνευμονία (HAP): Η ενδονοσοκομειακή πνευμονία αφορά ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο για άλλο αίτιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!