Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Ούλα: Πέντε λόγοι που ματώνουν όταν τα βουρτσίζετε
[OnMed]: Ούλα: Πέντε λόγοι που ματώνουν όταν τα βουρτσίζετε

[OnMed]: Ούλα: Πέντε λόγοι που ματώνουν όταν τα βουρτσίζετε

Το μάτωμα των ούλων δεν είναι σύμπτωμα που πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό, καθώς αποτελεί ένδειξη ασθένειας των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα κ.α.), η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση βακτηρίων και τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας.

Οι παθήσεις των ούλων είναι επικίνδυνες, επειδή απειλούν τόσο τη στοματική υγεία (κίνδυνος απώλειας δοντιών) όσο και τη γενική υγεία (καρδιοπάθειες, φθορά στα αγγεία του εγκεφάλου, στεφανιαία νόσος , έμφραγμα του μυοκαρδίου κ.α.).

Δεν είναι λοιπόν το επιθετικό βούρτσισμα των δοντιών η μόνο αιτία που ματώνουν τα ούλα σας , αλλά μπορεί να συντρέχει κάποιος από τους παρακάτω λόγους:

Αραιό βούρτσισμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν 24 ώρες προκειμένου τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στα ούλα και τα δόντια να δημιουργήσουν φλεγμονή, η οποία ευθύνεται για το μάτωμα των ούλων. Εάν έχει περάσει αυτό το διάστημα χωρίς βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, είναι πιθανό να δείτε αίμα μόλις τα βουρτσίσετε. Εάν όμως βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε νήμα (πρωί και βράδυ) και τα ούλα σας συνεχίζουν να ματώνουν, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο.

Ορμονικές διαταραχές

Όταν τα επίπεδα των ορμονών δεν είναι σταθερά (π.χ. στην εφηβεία, στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, την περίοδο ή την εμμηνόπαυση), είστε πιο ευαίσθητες στην πλάκα, η οποία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στα ούλα. Σε αυτές τις περιόδους πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιμελείς με τη στοματική υγεία σας και να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα πιο συχνά μέχρι να επανέλθουν οι ορμόνες σε φυσιολογικά επίπεδα.

Άγχος, λίγος ύπνος, κακή διατροφή

Οι ειδικοί παρατηρούν συχνά να ματώνουν τα ούλα μαθητών που δεν τρέφονται σωστά, κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ και έχουν άγχος για τα μαθήματα, παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τη φλεγμονή που προκαλούν τα βακτήρια του στόματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!