Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Νοσογόνος παχυσαρκία: Πότε πρέπει να επέμβει ο γιατρός
[OnMed]: Νοσογόνος παχυσαρκία: Πότε πρέπει να επέμβει ο γιατρός

[OnMed]: Νοσογόνος παχυσαρκία: Πότε πρέπει να επέμβει ο γιατρός

Η παχυσαρκία είναι η επιδημία του 21ου αιώνα, όπως την έχουν χαρακτηρίσει οι ειδικοί, αφού περίπου δύο στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Πότε όμως η παχυσαρκία θεωρείται νοσογόνος και απαιτεί την επέμβαση του γιατρού; Πότε μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά; Ποια αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε μια τέτοια περίπτωση και ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος; Στα ερωτήματα αυτά που θέτει το onmed.gr απαντά ο επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ Ευστάθιος Κωτίδης.

Τι είναι η νοσογόνος παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία είναι νόσος που αφορά περίπου στο 30% του γενικού πληθυσμού (34% στις Ηνωμένες Πολιτείες), ενώ περίπου δύο στους τρεις είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Γι’ αυτό άλλωστε έχει ανακηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η επιδημία του 21ου αιώνα. Εάν είστε παχύσαρκος, αυτό μπορεί να είναι κληρονομικό, δεδομένου ότι η παχυσαρκία έχει ισχυρό γενετικό υπόστρωμα, ή να σχετίζεται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τον τρόπο ζωής και διατροφής. Την αιτία της παχυσαρκίας διερευνά κάθε φορά ο γιατρός σας.

Το πλεονάζον σωματικό βάρος καταδικάζει ανθρώπους σε σωματικό πόνο, σοβαρά προβλήματα υγείας και κοινωνική απομόνωση. Σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, στεφανιαία νόσος, ορμονικές διαταραχές, υπογονιμότητα, άπνοια κατά τον ύπνο, μυοσκελετικά άλγη είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Επιπλέον έχει βρεθεί ότι η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νεοπλασμάτων όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή του προστάτη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!