Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Μάθετε τα πάντα για τη βιταμίνη Β12
[OnMed]: Μάθετε τα πάντα για τη βιταμίνη Β12

[OnMed]: Μάθετε τα πάντα για τη βιταμίνη Β12

Τι είναι η βιταμίνη Β12; Ποιες οι μορφές της και από ποιες πηγές τη λαμβάνουμε; Ποια η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη και τι προκαλεί η έλλειψή της;

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Περιέχει κοβάλτιο και για το λόγο αυτό οι ενώσεις της αναφέρονται και ως κοβαλαμίνες.

Πηγές της βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά, τα αυγά, τα οστρακοειδή, Επίσης καλή πηγή είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν περιέχουν βιταμίνη Β12, όπως και οι φυτικές τροφές και για το λόγο αυτό οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν συχνά έλλειψη.

Λόγω της υδατοδιαλυτής της φύσης, η βιταμίνη Β12 είναι ευαίσθητη στο μαγείρεμα, στο φως, στο ισχυρά όξινο ή αλκαλικό περιβάλλον. Η απορρόφησή της από τον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτάται από τη παρουσία μιας ουσίας με τη μορφή γλυκοπρωτείνηςστα γαστρικά υγρά που ονομάζεται εσωτερικός παράγοντας.Αποθηκεύεται στο ήπαρ και αποβάλλεται από τα νεφρά. Υπολογίζεται ότι απορροφάται περίπου το 55% της βιταμίνης που λαμβάνεται μέσω της διατροφής.

Μορφές της βιταμίνης Β12
Εκτός από τις τροφές οι βιταμίνη Β12 είναι διαθέσιμη σε πολλά σκευάσματα, και συμπληρώματα διατροφής, σε υγρή μορφή, σε υπογλώσσιο σπρέι, σε γλειφόμενες παστίλιες, σε κάψουλες, και ταμπλέτες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!