Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποιοι & πότε πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο
[OnMed]: Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποιοι & πότε πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο

[OnMed]: Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποιοι & πότε πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνου στο δυτικό κόσμο.

O κίνδυνος να αναπτύξει κάποιος τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου έχει υπολογισθεί περίπου στο 6%, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο υπολογίζεται στο 2,6%.

Ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία και ειδικά μετά τα 65 ένα άτομο είναι 17 φορές πιο πιθανό να νοσήσει.

Πρόληψη

Βασικοί κανόνες πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου αποτελούν η σωματική άσκηση και η αυξημένη φυσική δραστηριότητα, η αποφυγή της παχυσαρκίας , η αραιή κατανάλωση κρέατος και αλκοόλ, καθώς και η αποφυγή του καπνίσματος.

Η δευτερογενής πρόληψη περιλαμβάνει τον προληπτικό προσυμπτωματικό έλεγχο, με στόχο την ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμο (ιάσιμο) στάδιο ή την ανίχνευση πολυπόδων με στόχο την άμεση αφαίρεσή τους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η αφαίρεση των αδενωμάτων μειώνει τον ΚΠΕ κατά 76-90%.

Τέλος, ως τριτογενής «πρόληψη» ορίζεται η παρακολούθηση ασθενών μετά από θεραπεία για ΚΠΕ για αποφυγή επανεμφάνισης («υποτροπής») του καρκίνου μετά τη θεραπεία του.

Στην εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού-προσυμπτωματικού ελέγχου για τον ΚΠΕ χρησιμοποιούνται διάφορες διαγνωστικές μέθοδοι, όπως η κολονοσκόπηση, η ορθο-σιγμοειδοσκόπηση και η δοκιμασία αιμοσφαιρίνης κοπράνων.

Η κολονοσκόπηση παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευαισθησία (95%) και ειδικότητα (99-100%) στην ανεύρεση πολυπόδων, ενώ δίνει και τη δυνατότητα άμεσης ενδοσκοπικής αφαίρεσης αδενωμάτων που τυχόν θα βρεθούν καθώς και της λήψης βιοψιών για επιβεβαίωση ΚΠΕ. Η εξέταση είναι γρήγορη, ασφαλής και καλά ανεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, ιδίως όταν πραγματοποιείται από έμπειρο ενδοσκόπο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!