Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Ιογενής Ηπατίτιδα: Aσθένεια που αντιμετωπίζεται
[OnMed]: Ιογενής Ηπατίτιδα: Aσθένεια που αντιμετωπίζεται

[OnMed]: Ιογενής Ηπατίτιδα: Aσθένεια που αντιμετωπίζεται

Γράφει η κα. Φυτιλή Παρασκευή , MD, PhD, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Υπεύθυνη Ηπατολογικού Ιατρείου, Γενική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ.

Ηπατίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του ήπατος (συκωτιού) και τα αίτια της ποικίλουν. Μια από τις κύριες αιτίες είναι οι ιοί που προσβάλουν τον οργανισμό μας και προκαλούν οξεία ή χρόνια ηπατίτιδα.

Η οξεία ηπατίτιδα προκαλείται κυρίως από τους ιούς της ηπατίτιδας Α (HAV) και Ε (HEV) και συνήθως ο οργανισμός μας τη θεραπεύει από μόνος του χωρίς φαρμακευτική αγωγή (αυτόματη ίαση). Οι ιοί που προκαλούν χρόνια ηπατίτιδα είναι οι ιοί της ηπατίτιδας Β (HBV), C (HCV) και D (HDV) και αν αυτή αφεθεί χωρίς την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος (πυρετός, κακουχία, κόπωση, ναυτία, μειωμένη όρεξη) και σπάνια μπορεί να εμφανιστεί ίκτερος (κίτρινο χρώμα δέρματος και ματιών), σκουρόχρωμα ούρα και αποχρωματισμένα κόπρανα. Η οξεία ηπατίτιδα μεταδίδεται συνήθως με μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Για τους ιούς της ηπατίτιδας Α και Ε υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια.

Η χρόνια ηπατίτιδα συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα παρά μόνο όταν έχει εγκατασταθεί σοβαρή ηπατική βλάβη μετά από πολλά χρόνια νόσου. Οι κύριες επιπλοκές της χρόνιας ηπατίτιδας είναι η κίρρωση και ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!