Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Επιζώντες Έμπολα: Αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου
[OnMed]: Επιζώντες Έμπολα: Αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου

[OnMed]: Επιζώντες Έμπολα: Αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Όσοι επιβιώνουν από τον ιό του Έμπολα αντιμετωπίζουν δραματικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου – πιθανότατα λόγω σοβαρών βλαβών στα νεφρά τους – μέσα σε ένα χρόνο από τη στιγμή που φεύγουν από το νοσοκομείο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στους επιζώντες της επιδημίας στη Γουινέα.

Στην παρούσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet Infectious Diseases» και η οποία είχε ως επικεφαλής τον Ιμπραΐμα Σοσέ Φολ, ειδικός στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκη του ΠΟΥ, συμμετείχαν 1.130, επιζώντες από τη Γουινέα στο πλαίσιο της επιδημίας του 2013-2016.

Συνολικά, οι επιζώντες έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης για περίπου 22 μήνες. Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 59 θάνατοι από τους οποίους οι 37 αποδόθηκαν σε νεφρική ανεπάρκεια , σύμφωνα με αναφορές για τα συμπτώματα από τα μέλη των οικογενειών των θανόντων.

Ήταν αδύνατο να βρεθούν τα ακριβή αίτια και η ημερομηνία θανάτου για πολλούς πάσχοντες, λόγω τις έλλειψης ιατρικών αρχείων και διαθέσιμων αυτοψιών. Μελέτες περίπτωσης σε ασθενείς με Έμπολα, ωστόσο, βρήκαν ότι ο ιός ανιχνεύεται στα ούρα , κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να επηρεάζει τα νεφρά .

«Πρόκειται για μια πιθανή αιτία η οποία όμως βιολογικά είναι αληθοφανής», εξηγεί η Μόρι Κέιτα, γιατρός και επιδημιολόγος από τη Γουινέα που συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με τον ΠΟΥ για τη διαχείριση της επιδημίας στο Κονγκό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!