Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Η διατροφή που σας προστατεύει!
[OnMed]: Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Η διατροφή που σας προστατεύει!

[OnMed]: Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Η διατροφή που σας προστατεύει!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) αποτελεί την τρίτη κυριότερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως, μετά τον καταρράκτη και το γλαύκωμα, ενώ αποτελεί την κυριότερη αιτία τύφλωσης στις εκβιομηχανισμένες χώρες. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωσή της είναι η προχωρημένη ηλικία. Άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου είναι η κληρονομικότητα, το ανοιχτό χρώμα των ματιών, η υπέρταση, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και η κακή διατροφή.

Στον τελευταίο αυτό παράγοντα κινδύνου εστίασαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία, καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τη συμβολή της σωστής διατροφής στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας .

Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσίασαν οι ερευνητές στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου του Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, μια διατροφή κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης έως και κατά ένα τρίτο. Από το δείγμα των 883 ατόμων (ηλικίας 55 ετών και άνω) που εξέτασαν οι ερευνητές, όσοι ακολουθούσαν πιστά τις επιταγές της υγιεινής διατροφής εκδήλωσαν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε ποσοστό 39%, έναντι ποσοστού 50% που καταγράφηκε σε όσους δεν έτρωγαν βάσει αυτού του προτύπου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!