Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Αρτηριακή πίεση: Νέα έρευνα τονίζει τη σημασία να τα λαμβάνει ο ασθενής το βράδυ – Δείτε γιατί
[OnMed]: Αρτηριακή πίεση: Νέα έρευνα τονίζει τη σημασία να τα λαμβάνει ο ασθενής το βράδυ – Δείτε γιατί

[OnMed]: Αρτηριακή πίεση: Νέα έρευνα τονίζει τη σημασία να τα λαμβάνει ο ασθενής το βράδυ – Δείτε γιατί

Η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση πριν τον ύπνο περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη που επικαλείται η εφημερίδα Guardian.

Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «European Heart Journal», είναι η πρώτη που διερεύνησε την επίδραση που έχει η χρονική στιγμή της ημέρας κατά την οποία ο ασθενής παίρνει το φάρμακό του στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων .

Ο καθηγητής Ραμόν Ερμίδα, βασικός συντάκτης της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Βίγκο στην Ισπανία, είπε ότι η επίδραση του χρόνου εξηγείται από το εσωτερικό ρολόι του σώματος, καθώς οι χημικές διεργασίες μέσα στο σώμα μας ποικίλουν κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου.

Αυτό σημαίνει, κατά τον καθηγητή, ότι το ίδιο φάρμακο μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα αν χορηγηθεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μέσα στην ημέρα, πράγμα που ονομάζεται “χρονοθεραπεία”.

Ο Ερμίδα εξήγησε ότι το ίδιο αντιυπερτασικό , στην ίδια δόση χορηγούμενο δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, έχει τελείως διαφορετική φαρμακοκινητική και φαρμακοδυναμική και έτσι συμπεριφέρεται σαν δύο διαφορετικά φάρμακα.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η υπέρταση κατά τον ύπνο και οι μικρές διαφορές μεταξύ της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Έχουν επίσης διεξαχθεί μελέτες που δείχνουν ότι η φαρμακευτική αγωγή για την αρτηριακή πίεση όταν λαμβάνεται το βράδυ έχει καλύτερη δράση και κατά συνέπεια μπορεί να μειώνει τον αριθμό εγκεφαλικών και των καρδιακών επεισοδίων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!