Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [OnMed]: Αδυναμία οικονομικής διαχείρισης: Πώς συνδέεται με την άνοια
[OnMed]: Αδυναμία οικονομικής διαχείρισης: Πώς συνδέεται με την άνοια

[OnMed]: Αδυναμία οικονομικής διαχείρισης: Πώς συνδέεται με την άνοια

Αν κάποιος γνωστός σας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τα οικονομικά του καθώς γερνάει, είναι πιθανό να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο άνοιας .

Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητών που εξέτασαν τις οικονομικές δεξιότητες 243 ενηλίκων, ηλικίας 55 έως 90 ετών, και τους υπέβαλαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου για να αξιολογήσουν τη συσσώρευση β-αμυλοειδών πλακών, οι οποίες σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες δεν παρουσίαζαν νοητική έκπτωση, κάποιοι παρουσίαζαν ήπια εξασθένιση της μνήμης και κάποιοι διαγνώσθηκαν με Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένες οικονομικές δεξιότητες μειώνονταν με την αύξηση της ηλικίας και στα πρώτα στάδια ήπιας εξασθένησης της μνήμης. Τα ευρήματα ήταν παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι οι δυσκολίες στη διαχείριση των οικονομικών εκδηλώνονται μόνο στα προχωρημένη στάδια της άνοιας, είναι όμως κάτι που μπορεί να συμβεί νωρίς αλλά οι αλλαγές να μη γίνουν αντιληπτές», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης P. Murali Doraiswamy, καθηγητής ψυχιατρικής και γηριατρικής στο πανεπιστήμιο Duke, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Αφού έλαβαν υπόψιν το μορφωτικό επίπεδο και άλλους παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερες ήταν οι πλάκες β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης, τόσο μικρότερη ήταν η ικανότητα του ατόμου να κατανοεί και να χρησιμοποιεί βασικές οικονομικές έννοιες ή να ανταπεξέρχεται σε οικονομικά καθήκοντα, όπως να υπολογίζει το υπόλοιπο του τραπεζικού του λογαριασμού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONMED

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!