Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
22 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 3 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Oneman]: Πώς μία σοφίτα στη Ραψάνη μετατράπηκε σε μία από τις ομορφότερες βιβλιοθήκες της χώρας
[Oneman]: Πώς μία σοφίτα στη Ραψάνη μετατράπηκε σε μία από τις ομορφότερες βιβλιοθήκες της χώρας

[Oneman]: Πώς μία σοφίτα στη Ραψάνη μετατράπηκε σε μία από τις ομορφότερες βιβλιοθήκες της χώρας

Οι λέξεις σοφίτα και βιβλίο έχουν συνδεθεί στο μυαλό μου με εκείνες τις ιστορίες της (θεάς) Αγκάθα Κρίστι που ήξερε να στήνει το τέλειο έγκλημα μέσα σε μερικά τετραγωνικά και ύστερα να το αποδομεί μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Σπουδαίο κατόρθωμα. Όπως και αυτό που συντελείται στη σοφίτα που στεγάζεται η βιβλιοθήκη της κοινότητας της Ραψάνης. Ένας χώρος μερικών δεκάδων τετραγωνικών όπου δεσπόζουν αφηγήσεις που κουβαλούν στις πλάτες τους αιώνες, παιδικά χαμόγελα και ένα μυστήριο. Πώς μία βιβλιοθήκη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται μία μικρή περιοχή τον πολιτισμό. Μυστήριο που θα γούσταρε να λύσει η Αγκάθα. Σίγουρα.

Η πρώτη βιβλιοθήκη της περιοχής μας, η βιβλιοθήκη της ιστορικής Ραψάνης, δημιουργήθηκε έναν αιώνα (και βάλε) πριν και παραδόθηκε στις φωτιές όπως και όλη η περιοχή το μακρινό 1878. Μία καταστροφική πυρπόληση που κατέστρεψε όχι μόνο τα σπίτια, αλλά και μεγάλο κομμάτι της ιστορικής μνήμης. Έναν αιώνα περίπου αργότερα, το 1970, η βιβλιοθήκη επαναλειτούργησε, αλλά χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και ιδιαίτερη όρεξη για δημιουργικά πράγματα, κάτι που οδήγησε στη σταδιακή παρακμή της. Το 2004, ωστόσο, γεννήθηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί κάτι διαφορετικό στο χωριό. Έτσι, ο τότε Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της Ραψάνης αποφάσισαν να επενδύσουν στο μέλλον και να ενισχύσουν τη βιβλιοθήκη, δημιουργώντας το “κόσμημα” που μπορεί να αντικρίσει κανείς σήμερα, αναφέρει η Χάιδω Πανταζή, βιβλιοθηκονόμος και μοναδική υπάλληλος της βιβλιοθήκης, ξεναγώντας μας εντός της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONEMAN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!