Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Oneman]: O Joker είναι αυτό που φοβόμαστε ότι θα ήμασταν
[Oneman]: O Joker είναι αυτό που φοβόμαστε ότι θα ήμασταν

[Oneman]: O Joker είναι αυτό που φοβόμαστε ότι θα ήμασταν

“That’s how far the world is from where i am. Just one bad day”

Στη βάση του πολιτισμού μας είναι η αφήγηση. Από πολύ μικρά παιδιά μαθαίνουμε να ακούμε και μετά να μοιραζόμαστε ιστορίες. Πολλές φορές οι ιστορίες αυτές δημιουργούν νοητικές εικόνες και κατηγορίες αντιπροσωπεύοντας ιδέες, ανθρωπότυπους, μοτίβα κτλ. Οι ιστορίες γίνονται η πρώτη βάση προκειμένου να κατανοήσουμε τον κόσμο. Γίνονται και ένας από τους πρώτους τρόπους με τους οποίους αρχίζουμε να κάνουμε αυτή την πρωταρχική διάκριση: το ‘καλο’ με το ‘κακό’, το ‘ηθικό’ με το ‘ανήθικο’, το ‘σωστό’ με το ‘λαθος’.

Όταν o John Carpenter μαζί με την Debra Hill έφτιαχναν για την ταινία ‘Halloween’ τον Μichael Μyers , έπαιζαν, σχεδόν με έναν μεταμοντέρνο τρόπο, με την ίδια τη λογική του villain. Ο Michael Myers ήταν ένας άνθρωπος με ιστορία, με όνομα και οικογένεια που ξαφνικά χωρίς ποτέ να ασχοληθούμε με το γιατί, έγινε η προσωποποίηση του κακού. Σε αντίθεση με άλλα μεταφυσικά θρίλερ όπου το κακό είναι μέρος της φύσης ή μιας παράλληλης πραγματικότητας, ο Michael Myers έγινε αυτό το αρχέγονο κακό, ουδετεροποιημένο, και ενταγμένο μέσα στην ιστορία ενός ανθρώπου. Το κακό ήταν πια μέσα μας.

Η εποχή μας είναι μια εποχή αντιηρωική και πάντα δίπλα στους αντιήρωες -ως συνθήκη απαραίτητη σχεδόν- φυτρώνουν οι villains, οι κακοί μιας αφήγησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ONEMAN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!