Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [NewsIt]: Το ΣτΕ ακύρωσε φορο 305 χιλιάδων ευρώ σε τράπεζα – Η ζημιογόνα πώληση μετοχών δεν φορολογείται!
[NewsIt]: Το ΣτΕ ακύρωσε φορο 305 χιλιάδων ευρώ σε τράπεζα – Η ζημιογόνα πώληση μετοχών δεν φορολογείται!

[NewsIt]: Το ΣτΕ ακύρωσε φορο 305 χιλιάδων ευρώ σε τράπεζα – Η ζημιογόνα πώληση μετοχών δεν φορολογείται!

Μη κερδοφόρα πώληση μετοχών δεν φορολογείται σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο λόγω αυτού ακύρωσε την επιβολή φόρου 250.000 ευρώ και πρόσθετου φόρου 55.000 ευρώ που είχε επιβληθεί σε Τράπεζα.

Σύμφωνα με την νομοθεσία που ίσχυε το 2009 «φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 5% η πραγματική αξία πώλησης μετοχών ημεδαπών Ανωνύμων Εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες μεταβιβάζονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά. Για τον προσδιορισμό της πραγματικής αξίας των μετοχών για την επιβολή του φόρου 5% λαμβάνεται υπόψη και η κατώτατη πραγματική αξία των μετοχών που μεταβιβάζονται».

Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αρμ. 1896/2016 απόφασή του δέχθηκε τις θέσεις της Τράπεζας, κρίνοντας πως «υπόκειται σε φόρο εισοδήματος η προσαύξηση της περιουσίας που πηγάζει από την πώληση μετοχών ημεδαπών ανώνυμων εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ήτοι το κέρδος που προσπορίζεται ο πωλών τις μετοχές από τη μεταβίβαση αυτή, ενόψει της υπεραξίας τους», προσθέτοντας πως «η επιβολή φόρου εισοδήματος, κατά την εν λόγω διάταξη, προϋποθέτει κερδοφόρα πώληση, είναι δε διάφορο το ζήτημα του τρόπου υπολογισμού και φορολόγησης της σχετικής περιουσιακής προσαύξησης».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSIT

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!