Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Newsbeast]: Το ξενόφερτο πιστόλι της Κουβανικής Επανάστασης που είπαν ήρωα και δυο φορές προδότη
[Newsbeast]: Το ξενόφερτο πιστόλι της Κουβανικής Επανάστασης που είπαν ήρωα και δυο φορές προδότη

[Newsbeast]: Το ξενόφερτο πιστόλι της Κουβανικής Επανάστασης που είπαν ήρωα και δυο φορές προδότη

O γιάνκης κομαντάντε του Φιντέλ Κάστρο που πολέμησε σαν σκυλί για τη δημοκρατία

Όταν ο αμερικανός πολίτης Γουίλιαμ Μόργκαν εκτελέστηκε έξω από τις φυλακές της Αβάνας τον Μάρτιο του 1961, η απίθανη ιστορία του ήταν να χαθεί από προσώπου της, μιας και πλέον ήταν εχθρός για όλους.

Προδότης για τις ΗΠΑ, ό,τι τον αφορούσε ήταν πια μέρος των διαβαθμισμένων αρχείων της CIA για τον Ψυχρό Πόλεμο. Την ίδια ώρα, ο μέχρι πρότινος συνοδοιπόρος του στον αγώνα και ηγέτης τώρα της Κούβας, Κάστρο, είχε ήδη φροντίσει να σβηστεί το όνομά του από τα κατάστιχα της Κουβανικής Επανάστασης, η οποία μετά το χοντρό «ψαλίδι» του Φιντέλ έμοιαζε σαν επική ιστορία μιας χούφτας αντρών που πήραν την εξουσία στα χέρια τους.

Πόσο άδικο ήταν αυτό για έναν άνθρωπο, σωστός βίος και πολιτεία, καμιά αμφιβολία, που είχε προσχωρήσει ωστόσο στον αγώνα της δημοκρατικής μεταρρύθμισης της Κούβας γιατί απλώς «το σημαντικότερο που μπορούν να κάνουν οι ελεύθεροι άνθρωποι είναι να προστατεύουν την ελευθερία των άλλων».

Παρά τα κόψε-ράψε του Φιντέλ ωστόσο, όταν ανατράπηκε ο δικτάτορας Φουλγκένσιο Μπατίστα εκείνη τη σημαδιακή Πρωτοχρονιά του 1959 και οι επαναστάτες έμπαιναν στην Αβάνα, ο γιάνκης μισθοφόρος -κατά τη CIA- δεν ήταν ένας απλός στρατιώτης του αγώνα, αλλά διοικητής του Κάστρο που είχε συμβάλει τα μέγιστα στον ανταρτοπόλεμο με τις κυβερνητικές δυνάμεις μέσα στις ζούγκλες και τα βουνά του πολύπαθου νησιού της Καραϊβικής!

Ο Αμερικανός ήταν μόλις 28 χρονών όταν προσχώρησε στους αντάρτες της Κούβας τα Χριστούγεννα του 1957, υπηρετώντας ως απλό πιστόλι στις τάξεις των επαναστατών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!