Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Newsbeast]: Τουρκικό δικαστήριο διατήρησε τις ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους της Cumhuriyet
[Newsbeast]: Τουρκικό δικαστήριο διατήρησε τις ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους της Cumhuriyet

[Newsbeast]: Τουρκικό δικαστήριο διατήρησε τις ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους της Cumhuriyet

Αγνόησε πλήρως απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου το οποίο είχε ακυρώσει προηγούμενη καταδίκη

Τουρκικό δικαστήριο διατήρησε ποινές φυλάκισης που είχαν επιβληθεί κατά πρώην δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, μια ετυμηγορία που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου το οποίο είχε ακυρώσει προηγούμενη καταδίκη.

Το δικαστήριο διατήρησε τις καταδίκες των 12 πρώην συνεργατών και διευθυντικών στελεχών της Cumhuriyet σε ποινές που φθάνουν έως τα οκτώ και πλέον χρόνια φυλάκισης γιατί «βοήθησαν τρομοκρατικές οργανώσεις», σύμφωνα με ανταποκρίτρια του AFP που βρισκόταν στο δικαστήριο.

‘Ενας δέκατος τρίτος κατηγορούμενος, ο γαλλόφωνος αρθρογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, αντιθέτως, αθωώθηκε.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν συνοδεύεται από ένταλμα σύλληψης, που σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι παρουσιάζονται ενώπιον του δικαστηρίου ελεύθεροι, δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στη φυλακή.

Οι νέες ποινές που απαγγέλθηκαν σήμερα έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση που είχε λάβει τον Σεπτέμβριο το Ακυρωτικό Δικαστήριο –το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας — να ακυρώσει την καταδίκη των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια μιας πρώτης δίκης το 2018, που επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας της έφεσης.

Ανάμεσα στους πρώην συνεργάτες της Cumhuriyet που καταδικάστηκαν είναι ο πρώην διευθυντής Σύνταξης Μουράτ Σαμπουντσού, ο σκιτσογράφος Μούσα Καρτ και ακόμη ο Αχμέτ Σικ, διάσημος ερευνητής δημοσιογράφος που έγινε βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Η «υπόθεση Cumhuriyet», όπως είναι στο εξής γνωστή στην Τουρκία, δείχνει για τις μκο τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου υπό την προεδρία τουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, το οποίο ακολούθησε μαζική καταστολή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!