Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Newsbeast]: Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησε ο Θεοδωράκης
[Newsbeast]: Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησε ο Θεοδωράκης

[Newsbeast]: Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησε ο Θεοδωράκης

«Να υπάρξει ένα ορθολογικό σύστημα πεδίων πολιτικής, αρμοδιότητες χωρίς αστερίσκους»

Την πεποίθηση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει «το κύτταρο της δημοκρατίας που τη βασανίζουμε και το κίνητρο για τοπική ανάπτυξη-πράγμα που δεν υπάρχει», εξέφρασε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού πρότεινε να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το κεντρικό κράτος έχει 23.142 αρμοδιότητες, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μόνο 543. Όπως ανέφερε, σ’ αυτούς τους δύο αριθμούς «καθρεφτίζεται το δράμα της χώρας. Είμαστε η τελευταία χώρα στον κόσμο σε αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τα όσα λέει το Σύνταγμα και παρά τα όσα λένε όλοι όσοι κυβέρνησαν τις δεκαετίες που δεν δόθηκαν οι αρμοδιότητες».

Επισήμανε, πως πρέπει στη χώρα, όπως έχει συμβεί σε όλη την Ευρώπη, να υπάρξει ένα ορθολογικό σύστημα «πεδίων πολιτικής». Δηλαδή, αρμοδιότητες χωρίς αστερίσκους. Όχι «χάρτινες» αρμοδιότητες. Όχι αρμοδιότητες δηλαδή που δεν συνοδεύονται από ποσά. Να υπάρξει, όπως είπε, αυτοχρηματοδότηση, αυτοέλεγχος, αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, αυτοχρηματοδότηση σημαίνει ότι πρέπει τολμηρά να αποφασιστεί και από την κεντρική διοίκηση, αλλά και από τους δήμους, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας εξορθολογισμένος φόρος επί των ακινήτων, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα εισπράττεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα μπορεί να καλύπτει έτσι τις δαπάνες της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!