Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Newsbeast]: Θυρεοειδεκτομή με τη χρήση νευροδιεγέρτη, ποια τα πλεονεκτήματα και κατά πόσο γίνεται ασφαλέστερη η επέμβαση;
[Newsbeast]: Θυρεοειδεκτομή με τη χρήση νευροδιεγέρτη, ποια τα πλεονεκτήματα και κατά πόσο γίνεται ασφαλέστερη η επέμβαση;

[Newsbeast]: Θυρεοειδεκτομή με τη χρήση νευροδιεγέρτη, ποια τα πλεονεκτήματα και κατά πόσο γίνεται ασφαλέστερη η επέμβαση;

Ασφαλής χειρουργική επέμβαση από τον Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων, Κυριάκο Βαμβακίδη

Αδιαμφισβήτητα η πιο σημαντική επιπλοκή της θυρεοειδεκτομής είναι το βράχνιασμα της φωνής λόγω του τραυματισμού ενός εκ των δύο υπεύθυνων νεύρων για την κίνηση των φωνητικών χορδών.

Αυτή η επιπλοκή συνήθως μπορεί να είναι προσωρινή ή και μόνιμη. Ως παροδική εμφανίζεται σε ποσοστό 7-10%, ανακάμπτει πλήρως μετά την πάροδο περίπου 6 μηνών, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αποκαθίσταται στο πρώτο 3μηνο.

Μόνο 1% των ασθενών θα έχει μόνιμη παράλυση της φωνητικής χορδής, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως η ποιότητα της φωνής βελτιώνεται σημαντικά ιδιαίτερα αν ο ασθενής υποβληθεί και στην κατάλληλη λογοθεραπευτική αγωγή.

Καταστροφική ως επιπλοκή όμως είναι η αμφοτερόπλευρη διακοπή της λειτουργίας των νεύρων. Στις περιπτώσεις αυτές εκτός της αφωνίας μπαίνει σε κίνδυνο και η αναπνοή του ασθενούς, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε τραχειοτομή.

Για τους λόγους αυτούς τα τελευταία χρονιά κερδίζει συνεχώς έδαφος η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα με την βοήθεια της διεγχειρητικής  νευροπαρακολούθησης (νευροδιεγέρτη).

Η χρήση του νευροδιεγέρτη και τα οφέλη

Με τον νευροδιεγέρτη είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τη λειτουργία του νεύρου καθ’ όλη την διάρκεια της επέμβασης.

Αν υπάρξει η πληροφορία της μη σωστής λειτουργίας του νεύρου στην πρώτη πλευρά που σημαίνει ότι η φωνητική χορδή δεν λειτουργεί τότε ο χειρουργός μπορεί να παραιτηθεί από την αφαίρεση του άλλου λοβού ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο και το δεύτερο νεύρο και κατ’ επέκταση την ομιλία και την αναπνοή του ασθενούς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!