Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Newsbeast]: Θετικά αξιολογεί η Moody’s το κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ
[Newsbeast]: Θετικά αξιολογεί η Moody’s το κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ

[Newsbeast]: Θετικά αξιολογεί η Moody’s το κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ

Ποιες τράπεζες θα επωφεληθούν περισσότερο, τι αναμένεται για τον ευρωπαϊκό Νότο

Μείωση της επίπτωσης των χαμηλών επιτοκίων στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών της Ευρωζώνης θα φέρει η θέσπιση κλιμακωτού επιτοκίου καταθέσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ανάλυση του οίκου Moody’s .

Όπως αναφέρει, στις 12 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα καθιερώσει σύστημα δύο κλιμακίων στα υπερβάλλοντα διαθέσιμα των τραπεζών, εξαιρώντας ένα μέρος των καταθέσεων τους – πέραν των υποχρεωτικών – από το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και επιβάλλοντας σε αυτό μηδενικό επιτόκιο . Η καθιέρωση του κλιμακωτού επιτοκίου στην υπερβάλλουσα ρευστότητα των τραπεζών που τοποθετείται στην κεντρική τράπεζα είναι θετική για το αξιόχρεό τους (credit positive), επειδή θα περιορίσει το κόστος διατήρησης ρευστότητας στην ΕΚΤ, επιτρέποντας τη μερική αντιστάθμισή του.

Σύμφωνα με τον Moody’s, το κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες, τα αποθέματα ρευστότητας των οποίων αντιστοιχούν στο 60% της συνολικής ρευστότητας που τοποθετείται στην ΕΚΤ. Ο οίκος αναφέρει, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι οι τράπεζες του Ευρωπαϊκού Νότου θα ωφεληθούν σε μικρότερη έκταση, επειδή δεν διατηρούν μεγάλα ποσά πλεοναζόντων διαθεσίμων στις κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, τονίζει, οι τράπεζες αυτές θα συνεχίσουν να ωφελούνται από τον τρίτο γύρο των στοχευμένων μακροχρόνιων δανείων της ΕΚΤ (γνωστών ως TLTRO III).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!