Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Newsbeast]: Τεράστιο παγόβουνο μεγάλο όσο 15 φορές το Παρίσι αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική
[Newsbeast]: Τεράστιο παγόβουνο μεγάλο όσο 15 φορές το Παρίσι αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική

[Newsbeast]: Τεράστιο παγόβουνο μεγάλο όσο 15 φορές το Παρίσι αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική

Το γεγονός θεωρείται φυσιολογικό και δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους ειδικούς

Μεταξύ 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ένα παγόβουνο μεγάλο όσο δεκαπέντε φορές το Παρίσι αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι το γεγονός εντάσσεται στον κανονικό κύκλο της ζωής των παγετώνων.

Το παγόβουνο D28 αποκολλήθηκε από το φράγμα πάγου του Έιμερι, στο ανατολικό τμήμα της παγωμένης ηπείρου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που προέρχονται από δύο δορυφόρους, έναν ευρωπαϊκό και έναν αμερικανικό της Nasa, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ. Σύμφωνα με το BBC, είναι το μεγαλύτερο παγόβουνο που προκύπτει από το συγκεκριμένο φράγμα πάγου εδώ και μισό αιώνα.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus, το παγόβουνο έχει έκταση 1.582 τετραγωνικών μέτρων. Είναι πάχους 210 μέτρων και αποτελείται από 315 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αμερικανίδας επιστήμονα Χέλεν Αμάντα Φράικερ.

Αυτά τα νούμερα μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά, αλλά η παραγωγή παγόβουνων εντάσσεται στον φυσιολογικό κύκλο της ζωής των φραγμάτων πάγου που είναι η προέκταση των παγετώνων στο νερό, προειδοποιεί.

«Τα φράγματα πάγου πρέπει να χάνουν μάζα διότι αυξάνουν συνεχώς την μάζα τους. Θέλουν να διατηρήσουν το μέγεθός τους» εξηγεί η Χέλεν Αμάντα Φράικερ, καθηγήτρια στο ωκεανογραφικό κέντρο Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Η αύξηση της μάζας προέρχεται από το χιόνι που πέφτει στην ήπειρο και τα ποτάμια πάγου που προωθούνται προς τις ακτές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!