Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Newsbeast]: Σκηνικό έντασης Ιμίων στήνει η Τουρκία με πολεμικές ιαχές
[Newsbeast]: Σκηνικό έντασης Ιμίων στήνει η Τουρκία με πολεμικές ιαχές

[Newsbeast]: Σκηνικό έντασης Ιμίων στήνει η Τουρκία με πολεμικές ιαχές

Η Μέρκελ μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και αργότερα κάλεσε στο τηλέφωνο τον Ερντογάν για το Κυπριακό

Η πολεμική ρητορική της Τουρκίας για το καθεστώς του Αιγαίου κλιμακώνεται επικίνδυνα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε τους τόνους δηλώνοντας χωρίς κανέναν δισταγμό, σε μια στημένη ερώτηση, πως «τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος». Η απάντησή του ήρθε ως απάντηση σε επερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της κεμαλικής αντιπολίτευσης σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, στην οποία ανέφεραν ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία».

Η δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έρχεται ως συνέχεια των ισχυρισμών του αρχηγού των κεμαλικών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Τα βασικά διεθνή έγγραφα για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι οι Συνθήκες ειρήνης της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947). Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν αναλυτικά άρθρα που αφορούν την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών… Οι απόψεις της χώρας μας για όλα τα προβλήματα του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του θέματος, αλλά και για την επίλυσή τους, έχουν διαβιβαστεί στην κοινή γνώμη, με διάφορες ανακοινώσεις που έχει κάνει το υπουργείο μου, από το 1996 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα αποδεχθούμε πιθανά τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε αμφισβητούμενου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς και ότι ακόμη και αν αυτό επιχειρηθεί, δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ιστορικό των επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, σημειώνοντας ότι αυτές ξεκίνησαν το 2002, επί πρωθυπουργίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, και συνεχίστηκαν όταν ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!