Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Newsbeast]: Η συχνότερη μη κληρονομούμενη χρωμοσωμική ανωμαλία στα κορίτσια
[Newsbeast]: Η συχνότερη μη κληρονομούμενη χρωμοσωμική ανωμαλία στα κορίτσια

[Newsbeast]: Η συχνότερη μη κληρονομούμενη χρωμοσωμική ανωμαλία στα κορίτσια

Το σύνδρομο Turner μπορεί να συνοδεύει πληθώρα διαταραχών με ευρήματα ακόμα και στη καρδιά

Το σύνδροµο Turner είναι η συχνότερη χρωµοσωµική ανωµαλία στα κορίτσια. Τα κορίτσια με το σύνδρομο χαρακτηρίζονται κατά κύριο λόγο από χαμηλό ανάστημα, καθυστέρηση της ήβης και ωοθηκική ανεπάρκεια. Το νόσημα μπορεί να συνοδεύει μια πληθώρα διαταραχών με ευρήματα τόσο στην καρδιά και τα μεγάλα αγγεία, όσο και στα νεφρά, τα οστά, τους οφθαλμούς, τα αυτιά, αλλά και στον ψυχισμό.

Με στόχο την καλύτερη φροντίδα υγείας αυτών των κοριτσιών και γυναικών και τη βέλτιστη ποιότητα ζωής τους η Δ’ Παιδιατρική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Α’ Παιδιατρική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνουν στις 21 Ιουνίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου την 1η Ημερίδα για τη Φροντίδα Υγείας Κοριτσιών και Γυναικών με Σύνδρομο Turner.

Στη διάρκεια της ημερίδας γιατροί πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων θα μοιραστούν την επιστημονική τους γνώση και θα συνδιαλεχθούν με έφηβες και γυναίκες με σύνδρομο Turner.

Το σύνδρομο Turner είναι νόσημα που δεν κληρονομείται, αλλά εμφανίζεται αυτόματα σε απογόνους υγιών γονέων, με συχνότητα 1: 2000-2500 γεννήσεις θήλεων νεογνών. Φυσιολογικά οι γυναίκες έχουν 46 χρωμοσώματα, εκ των οποίων τα δύο φυλετικά ονομάζονται ΧΧ. Το σύνδρομο Turner προκαλείται από την ολική ή μερική απουσία τού ενός από τα δύο και για αυτό αναφέρεται και ως μονοσωμία. Το Χ χρωμόσωμα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των γονάδων και τη σωματική αύξηση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!