Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Newsbeast]: «Το σακάκι που βελάζει» στο Θέατρο Π.Κ
[Newsbeast]: «Το σακάκι που βελάζει» στο Θέατρο Π.Κ

[Newsbeast]: «Το σακάκι που βελάζει» στο Θέατρο Π.Κ

Παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων στο newsbeast.gr

Ο Στρανισλάβ Στρατίεβ, βούλγαρος μυθιστοριογράφος και δραματουργός στο Κρατικό Θέατρο της Σόφιας, με το πρώιμο έργο του «Το σακάκι που βελάζει» συνδέεται με το θέατρο του παραλόγου.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Το έργο, που του χάρισε φήμη διεθνή, εξακολουθεί μετά από 40 χρόνια να παραμένει επίκαιρο, ιδιαίτερα με την ελληνική πραγματικότητα. Όπου η κρατική λειτουργία και οι δημόσιοι οργανισμοί πάσχουν αναποτελεσματικά, παρά τις συνεχείς διακηρύξεις, «αναδιοργανώσεις, αναδιαρθρώσεις, εκσυγχρονισμούς και συγχωνεύσεις». Και μεις οι πολίτες σαν πρόβατα μες στο μαντρί «ίσως ακούσουμε ξαφνικά τους εαυτούς μας να βελάζουν» από απογοήτευση και τρέλα, όπως ο ήρωας του έργου.

Ο Ιβάν Αντόνωφ δεν πρόλαβε να χαρεί και να ζεσταθεί με το μαλλιαρό σακάκι που αγόρασε και καλείται από το κράτος να πληρώσει φόρο, για το πρόβατο που του έδωσε την προβιά του. Φόρο επειδή το εκτρέφει και προσκομίζει οφέλη κλέβοντας τον δημόσιο κορβανά. Ο παραλογισμός της κρατικής οργάνωσης συνθλίβει κάθε ελπίδα για δικαίωση του νομοταγούς γλωσσολόγου Αντόνωφ. Εμπλεκόμενος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, έχει κολλήσει σε παρανοϊκές διαδικασίες και στην αδιαφάνεια της υπαλληλοκρατίας. Θα αντέξει στην τρέλα της του συστήματος βγαίνοντας σώος και ασφαλής μέσα από από την προσωπική του σταυροφορία, απέναντι στα εφιαλτικά χαρτοβασίλεια της εξουσίας;

Το έργο γραμμένο το 1976 καταγγέλλει την ανεπάρκεια, την απρόσωπη προσήλωση σε τυπολατρίες και σε όγκο διαδικασιών, που επικυρώνουν επισήμως τον ασύλληπτο λαβύρινθο της κρατικής οργάνωσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!