Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Newsbeast]: Προσφυγικό: Τι σημαίνει κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα
[Newsbeast]: Προσφυγικό: Τι σημαίνει κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα

[Newsbeast]: Προσφυγικό: Τι σημαίνει κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα

Πώς θα λειτουργήσουν οι νέες δομές στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Κριτική εξ αριστερών και εκ δεξιών δέχεται η κυβέρνηση για τις κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου , οι οποίες αποτελούν κομβικό στοιχείο στο σχεδιασμό της για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η κυβέρνηση από τη μία κατηγορείται ότι δημιουργεί ουσιαστικά φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες και από την άλλη ότι δεν έχει αρκετά σκληρή στάση. Στην πραγματικότητα προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης να ικανοποιήσει ένα συγκεκριμένο ακροατήριο και της συμβατότητας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προκειμένου να συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει κοινοτική χρηματοδότηση και να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ο όρος κλειστές ελεγχόμενες δομές αποτυπώνει αυτή τη διττή προσπάθεια. Πως θα λειτουργούν όμως ακριβώς τα νέα αυτά κέντρα;

Θα μοιάζουν με μικρά χωριά, τα οποία θα είναι χωρισμένα σε κλειστά και ανοιχτά μέρη. Κλειστά ουσιαστικά θα είναι τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), στα οποία θα κρατούνται, αλλά σε δύο διαφορετικούς χώρους, οι παραβατικές περιπτώσεις και οι μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου δεν έγινε δεκτή, αλλά και οι νέες αφίξεις, καθώς στις κλειστές ελεγχόμενες δομές θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες των ΚΥΤ.

Χωριστές δομές θα υπάρχουν αφενός για το γενικό πληθυσμό και αφετέρου για τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ θα υπάρχουν επίσης ιατρικές δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, καθώς εξάλλου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει προειδοποιήσει ιδίως για την άμεση ανάγκη εκκένωσης της Μόριας και τους υγειονομικούς κινδύνους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!