Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Newsbeast]: Πρέσπες, δίδυμα «θαύματα» σε μια μαγευτική γωνιά της χώρας
[Newsbeast]: Πρέσπες, δίδυμα «θαύματα» σε μια μαγευτική γωνιά της χώρας

[Newsbeast]: Πρέσπες, δίδυμα «θαύματα» σε μια μαγευτική γωνιά της χώρας

Εικόνες που γαληνεύουν

Παγωνιά και ομίχλη. Και γαλήνη. Τρεις λέξεις μπορούν να συνοψίσουν αυτά που κυρίως θα δει και θα νιώσει ο επισκέπτης στις Πρέσπες. Χρειάζονται ωστόσο πολλά περισσότερα λόγια για να περιγράψουν τη φυσική ομορφιά και το μεγαλείο αυτής της λιμναίας περιοχής που θα μαγέψει όποιον φτάσει ως εκεί για να την επισκεφθεί.

Στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με τη Αλβανία και την πΓΔΜ, σε απόσταση 600 χιλιομέτρων από την Αθήνα, οι δύο λίμνες αποτελούν το υπέροχο τριεθνές  σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων. Τη Μεγάλη Πρέσπα μοιράζονται και οι τρεις  χώρες, η μικρή ανήκει πια σχεδόν εξολοκλήρου στην Ελλάδα αφού το μέρος που ανήκει στην Αλβανία έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Αρχικά, πριν από εκατομμύρια χρόνια, η λίμνη ήταν μία και ενιαία. Σταδιακά μια αμμώδης λωρίδα γης διαχώρισε ένα κομμάτι της δημιουργώντας τη Μικρή Πρέσπα. Η νησίδα Άγιος Αχίλλειος, στην καρδιά της λίμνης, «σημαδεύει» τον επισκέπτη με την απλότητα και την ομορφιά της ενώ εκεί υπάρχουν αρχαιολογικά και βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία με σημαντικότερη τη βασιλική εκκλησία του 10ου αιώνα.

Το σημερινό Εθνικό Πάρκο Πρεσπών είχε ξεκινήσει από το 1974, όταν ένα μέρος της Πρέσπας ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!