Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Newsbeast]: Τι πρέπει να ξέρουμε για τον θηριώδη πυρηνικό αντιδραστήρα της Κίνας
[Newsbeast]: Τι πρέπει να ξέρουμε για τον θηριώδη πυρηνικό αντιδραστήρα της Κίνας

[Newsbeast]: Τι πρέπει να ξέρουμε για τον θηριώδη πυρηνικό αντιδραστήρα της Κίνας

Ο tokamak είναι έτοιμος να λειτουργήσει έχοντας αγγίξει θερμοκρασίες 200 εκατ. βαθμών Κελσίου

Μέσα στην τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν αρκετές επιτυχίες για τη δημιουργία αυτού που οι επιστήμονες ονομάζουν «τεχνητό ήλιο», πυρηνικούς αντιδραστήρες δηλαδή που επιστρατεύουν τη σύντηξη φωτεινών σωμάτων για την παραγωγή ενέργειας .

Η πυρηνική σύντηξη είναι ουσιαστικά η απόπειρα αναπαραγωγής των διαδικασιών που συμβαίνουν στον ήλιο, κοπιάροντας ό,τι κάνουν τα άστρα κάθε δευτερόλεπτο με την υπόσχεση της απεριόριστης και καθαρής ενέργειας.

Η Κίνα είναι μάλιστα μια από τους πρωτοπόρους εδώ και ο δικός της πειραματικός αντιδραστήρας θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία.

Ο HL-2M βρίσκεται στην Τσενγκτού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα, και ελέγχεται από την Εθνική Πυρηνική Εταιρία της Κίνας.

Ο HL-2M είναι ένας τύπος αντιδραστήρα γνωστός ως tokamak. Έχει το σχήμα του ντόνατ , αντί όμως για ψημένη ζύμη εδώ έχεις ένα δαχτυλίδι πλάσματος πιο ζεστό και από τον πυρήνα του ήλιου. Κι όλα αυτά συγκρατούνται στη θέση τους από ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Η Κίνα αναφέρει ότι το πλάσμα στον HL-2M άγγιξε τους 200 εκατ. βαθμούς Κελσίου, ένα αστρονομικό νούμερο που είναι διπλάσιο από το κινεζικό ρεκόρ του tokamak EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak).

Κάθε πρόοδος εδώ έχει κεφαλαιώδη ρόλο και για την ITER, τη διεθνή επιστημονική συνεργασία που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή στη Γαλλία του μεγαλύτερου tokamak του κόσμου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!