Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Newsbeast]: To πουλί που λέει ψέματα για να κάνει σεξ
[Newsbeast]: To πουλί που λέει ψέματα για να κάνει σεξ

[Newsbeast]: To πουλί που λέει ψέματα για να κάνει σεξ

Όταν η αποπλάνηση μετατρέπεται σε τέχνη και επιστήμη

Πολλά πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται στον μάταιο τούτο κόσμο και ένα πουλί είναι εδώ μέγας δάσκαλος.

Ο λόγος για τον τζαναμπέτη της Αυστραλίας που αποκαλούν κοινώς great bowerbird και επιστημονικώς Chlamydera nuchalis και έχει πάει το πράγμα στο απόγειο.

Το αρσενικό φτιάχνει λοιπόν τη φωλιά του για να προσελκύσει το θηλυκό, μια κατασκευή που πρέπει να είναι όμορφη και σωστά διακοσμημένη, με αρμονική διάταξη από κλαδάκια, κοκαλάκια και κελύφη σαλιγκαριών. Ο τρόπος διάταξης όλων αυτών δεν είναι μάλιστα προϊόν τυχαιότητας, αλλά αποπλάνησης.

Ο σκοπός είναι να φτιαχτούν όλα με τέτοια προοπτική ώστε να φαίνεται μικρότερη η φωλιά. Αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας χαρακτηριστικό, μιας και είναι τελικά αυτό που θα του εξασφαλίσει το ζευγάρωμα!

Ψέμα και ψευδαίσθηση επιστρατεύει, αλλά και τις αρχές της αντεστραμμένης προοπτικής(!), ώστε να πετύχει αυτό που θέλει. Στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα , τα 24 είδη αυτού του πουλιού εκτελούν μια σειρά από τα πιο σοφιστικέ τελετουργικά του ζωικού βασιλείου για να αποσπάσουν τη συναίνεση του θηλυκού.

Τα περισσότερα φτιάχνουν αυτές τις χαρακτηριστικές φωλιές, καθαρίζουν την αυλή και φέρνουν αντικείμενα συγκεκριμένου κάθε φορά χρώματος. Το great bowerbird τα κουτσοβολεύει με κλαδάκια, πετρούλες, κοκαλάκια και κελύφη σαλιγκαριών, μιας και το θηλυκό του νοιάζεται για άλλα πράγματα.

Όταν τελειώσει, ανεβαίνει σε ένα δέντρο πάνω από τη φωλιά του και καλεί το θηλυκό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!