Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Newsbeast]: Πότε ψήφισε η Ελληνίδα για πρώτη φορά
[Newsbeast]: Πότε ψήφισε η Ελληνίδα για πρώτη φορά

[Newsbeast]: Πότε ψήφισε η Ελληνίδα για πρώτη φορά

Η επεισοδιακή ελληνική παρθενική «ψήφος στο φουστάνι»

H καθιέρωση των πολιτικών δικαιωμάτων της γυναίκας ήταν το μεγαλύτερο ίσως αγκάθι της ανδροκρατούμενης κοινωνίας, ένας πονοκέφαλος που έγινε κάποια στιγμή σαφές πως οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να επιμένουν να αγνοούν.

Τα ευρωπαϊκά κράτη άρχισαν σιγά-σιγά και πάντα απρόθυμα να νομοθετούν υπέρ της γυναίκειας ψήφου, μέσα σε κλίμα σφοδρών αντιδράσεων και τρανών αντεγκλήσεων.

Στη χώρα μας η καθιέρωση της ανδρικής καθολικής ψηφοφορίας νομοθετήθηκε ήδη από το Σύνταγμα του 1864. Πότε θα ψήφιζαν για πρώτη φορά οι Ελληνίδες σε εθνικές εκλογές ; Κοντά 100 χρόνια αργότερα!

Και λίγο έλειψε να μην ψηφίσουν δηλαδή. Και όταν το έκαναν τελικά, οι άντρες κάθισαν σπίτια τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας…

Η Ελληνίδα στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές

Ακόμα και το πρώτο μεταπολεμικό Σύνταγμα της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 1952 δεν κατοχύρωσε άμεσα την ισοπολιτεία των γυναικών, όπως είχε γίνει για τους άνδρες δηλαδή με το Σύνταγμα του 1864. Παρ’ όλα αυτά, λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 1952, ψηφίστηκε ο Νόμος 2159, με τον οποίο απονεμήθηκε τελικά και στις Ελληνίδες το πολυπόθητο δικαίωμα ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

Μια κίνηση που έφερε αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό και οι αντιρρήσεις κινούνταν στο δίπολο του κωμικοτραγικού. Μόνο που κρίθηκε προτιμητέο τελικά να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τις διεθνείς συμβάσεις που είχε υπογράψει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!