Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 13 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Newsbeast]: Ποιοι πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων
[Newsbeast]: Ποιοι πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων

[Newsbeast]: Ποιοι πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων

Τα στοιχεία για τον φόρο εισοδήματος, για τον ΕΝΦΙΑ και τις επιχειρήσεις

Οι λίγοι σηκώνουν τα περισσότερα φορολογικά βάρη και φέρνουν τα υπερπλεονάσματα που έχει εμφανίσει η κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι οι φόροι έχουν χτυπήσει κόκκινο για το 19% των φορολογουμένων που πληρώνουν περίπου το 90% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μόλις το 4,5% των επιχειρήσεων στο οποίο βεβαιώνεται το 83% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και το 33% των ιδιοκτητών ακινήτων που φορτώνεται το 66% του ΕΝΦΙΑ .

Η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα και μεσαία ακίνητη περιουσία και έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα χιλιάδες εταιρείες να εγκαταλείπουν την Ελλάδα και να μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες που προσφέρουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αποκαλύπτουν ότι τα φορολογικά βάρη έχουν πέσει στις πλάτες:

- Περίπου 1,6 εκατ., φορολογούμενων σε σύνολο 8,5 εκατ. ΑΦΜ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν φόρο εισοδήματος 7,6 δισ. ευρώ από τα περίπου 8,5 δισ. ευρώ που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία. Το στοιχείο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί από τρεις παράγοντες: σχεδόν 3 εκατ. φορολογούμενοι είναι πλήρως αφορολόγητοι καθώς τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο αλλά και τη φοροδιαφυγή που εντοπίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων εμφανίσουν λιγότερα εισοδήματα από τα πραγματικά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!