Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Newsbeast]: Η περίφημη «ζεστή κοιλάδα» της Ελλάδας
[Newsbeast]: Η περίφημη «ζεστή κοιλάδα» της Ελλάδας

[Newsbeast]: Η περίφημη «ζεστή κοιλάδα» της Ελλάδας

Βάλια Κάλντα, στην καρδιά της Πίνδου, ένας παράδεισος προς εξερεύνηση

Βόρεια της πόλης του Μετσόβου, στους νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών, βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου. Σε αυτόν ανήκει και η Βάλια Κάλντα, η περίφημη «ζεστή κοιλάδα»- αυτό σημαίνει η ονομασία αυτή στα βλάχικα.

Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου- το οποίο συμπεριλαμβάνει και τον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αωού-  που ξεχωρίζει για τη μοναδική οικολογική και περιβαλλοντική του αξία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από τους Εθνικούς Δρυμούς καλύπτει επίσης 11 περιοχές του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000) αλλά και 11 Καταφύγια Άγριας Ζωής.

Στη Βάλια Κάλντα και όλο τον Εθνικό Δρυμό η φύση είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια ενώ το ανάγλυφο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη. Πυκνά δάση, ορμητικοί χείμαρροι, απότομοι γκρεμοί προσκαλούν τον περιηγητή να τα εξερευνήσει.

Η Βάλια Κάλντα βρίσκεται στον πυρήνα του Δρυμού μαζί με τις πλαγιές των γύρω κορυφών που σχηματίζουν ένα «πέταλο» γύρω από την κοιλάδα, αφήνοντας ένα άνοιγμα προς τη Δύση. Στον δρυμό ανήκουν και τα δύο μικρά ορεινά ρέματα, ο Σαλατούρας και το Ζεστό ρέμα, που ενώνονται με το Αρκουδόρεμα, τον ορμητικό παραπόταμο του Αώου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!