Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Newsbeast]: Πέντε παλαιάς κοπής διαμάντια του Γαβρά που πρέπει να ανακαλύψετε
[Newsbeast]: Πέντε παλαιάς κοπής διαμάντια του Γαβρά που πρέπει να ανακαλύψετε

[Newsbeast]: Πέντε παλαιάς κοπής διαμάντια του Γαβρά που πρέπει να ανακαλύψετε

O διεθνής έλληνας σκηνοθέτης των Όσκαρ, του Χρυσού Φοίνικα, της Χρυσής Άρκτου και των μεγαλύτερων κινηματογραφικών διακρίσεων

Ως ένας από τους «μεγαλύτερους εκπροσώπους του πολιτικού κινηματογράφου και της κοινωνικής καταγγελίας των τελευταίων 50 χρόνων», όπως τον προλόγισε πρόσφατα το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ο Κώστας Γαβράς παραμένει ένα σημαντικό και υπολογίσιμο μέγεθος του παγκόσμιου σινεμά.

Με τις 20 σχεδόν ταινίες που έχει στο ενεργητικό του στηλίτευσε δικτατορίες, πολιτικούς διωγμούς, κάθε είδους ρατσισμό, αποκλεισμό και καταπίεση, ακόμα και τις μεθοδεύσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα παιχνίδια των ισχυρών σε βάρος των αδυνάτων.

«Το πιο επαναστατικό πράγμα είναι να απευθυνθείς στο ευρύτερο κοινό, κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερους συμβιβασμούς», έλεγε ο ίδιος για το πάντα μάχιμο και πολεμικό σινεμά του, μια αντισυμβατική ματιά που φέρνει το πολιτικό σε πρώτο επίπεδο.

Ήδη από το ντεμπούτο του το 1965 με το «Διαμέρισμα Δολοφόνων», ο Γαβράς μπήκε αμέσως στα μεγάλα σαλόνια της διεθνούς κινηματογραφίας . Κανείς δεν περίμενε βέβαια τη συνέχεια, όταν θα γινόταν η ίδια η εμπροσθοφυλακή του πολιτικού σινεμά αιχμής, μια θέση που δεν εγκατέλειψε ποτέ.

Ο Γαβράς των δύο Όσκαρ, του Χρυσού Φοίνικα στις Κάννες και της Χρυσής βερολινέζικης Άρκτου (για το «Μουσικό Κουτί» του 1989) λίγες συστάσεις χρειάζεται σε οικουμενικό επίπεδο.

Το μόνο που θα χρειαζόταν ενδεχομένως μια επανασύσταση σήμερα είναι οι παλιότερες ταινίες του, αυτές που τον έβαλαν στο κάδρο του μεγάλου πολιτικού σινεμά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!