Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Newsbeast]: Παναγία των Παρισίων: SOS εκπέμπει το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων
[Newsbeast]: Παναγία των Παρισίων: SOS εκπέμπει το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων

[Newsbeast]: Παναγία των Παρισίων: SOS εκπέμπει το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων

«Έχει πολλή δουλειά να γίνει»

Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων λίγες μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών δείχνει πόσο ευάλωτα και εκτεθειμένα σε κινδύνους είναι τα μνημεία.

«Η είδηση μάς γέμισε αγωνία και βαθιά συγκίνηση» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του ελληνικού ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), Σοφία Αυγερινού-Κολώνια. «Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες; Ο ιστορικός γοτθικός καθεδρικός ναός του Παρισιού μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας, μια πολιτιστική και λογοτεχνική κληρονομιά, ένα μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO να βρίσκεται σε κίνδυνο μόλις δύο ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων;» είπε.

«Δυστυχώς δεν πρόκειται για μοναδικό παράδειγμα καταστροφής από αμέλεια ή από ανθρώπινες αστοχίες. Αυτά τα περιστατικά μάς κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πόσο ευάλωτα και εκτεθειμένα σε κινδύνους είναι τα μνημεία , οι ιστορικές τοποθεσίες, οι ιστορικές πόλεις και συνοικίες και πόσο αναγκαία είναι η εγρήγορση για την προστασία τους» αναφέρει η κ. Αυγερινού.

Όπως είπε από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστό το τραγικό γεγονός, το παγκόσμιο δίκτυο του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών, του ICOMOS, κινητοποιήθηκε εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τους Γάλλους συναδέλφους προσφέροντας τεχνογνωσία. «Ανάμεσά τους, το ελληνικό ICOMOS έστειλε το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης» ανέφερε.

Επίτιμος πρόεδρος ICOMOS: Έχει πολλή δουλειά να γίνει

«Είναι νωρίς να ξέρουμε τι μορφή θα έχει η συνεργασία μας με τις γαλλικές Αρχές, επειδή έχουν μπροστά τους μια δύσκολη έρευνα, να αποκαλύψουν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκουστάβο Αραόζ, επίτιμος πρόεδρος του ICOMOS.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!