Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Newsbeast]: Οκτακόσια κιλά πλαστικά και τσιμεντόλιθους ψάρεψαν τράτες σε Καβάλα και Μηχανιώνα
[Newsbeast]: Οκτακόσια κιλά πλαστικά και τσιμεντόλιθους ψάρεψαν τράτες σε Καβάλα και Μηχανιώνα

[Newsbeast]: Οκτακόσια κιλά πλαστικά και τσιμεντόλιθους ψάρεψαν τράτες σε Καβάλα και Μηχανιώνα

Πρόγραμμα χρηματοδοτεί την καταγραφή της ψαριάς σε 8 μηχανότρατες στο Βόρειο Αιγαίο

Όχι μόνο ψάρια, αλλά και πλαστικά και τσιμεντόλιθους αλιεύουν οι επαγγελματίες αλιείς της μηχανότρατα , σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Θρακικό πέλαγος και αναδεικνύει το πρόβλημα με την εναπόθεση κάθε λογής απορριμμάτων στον πυθμένα της θάλασσας.

Πρόκειται για τα ενδεικτικά αποτελέσματα καταγραφής από τις ψαριές οκτώ αλιέων μηχανότρατας σε Μηχανιώνα και Καβάλα, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «fishing for litter» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη και αφορά στην συμμετοχή του αλιευτικού κλάδου στη μείωση των θαλασσίων απορριμμάτων .

Όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του προγράμματος Χριστίνα Κονταξή, από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η καταγραφή από τους αλιείς, ψαρεύτηκαν 800 κιλά πλαστικά και αρκετοί τσιμεντόλιθοι, βάρος 12 κιλών ο καθένας!

«Στα δίχτυα που μπορεί να σαρώσουν χιλιάδες μέτρα, βρέθηκαν πλαστικά από αλιευτικά κυρίως εργαλεία, όπως δοχεία, μπιτόνια, κουβάδες, βαρέλια, σχοινιά που προέρχονται και από θερμοκήπια αγροτών ακόμη και τσιμεντόλιθοι με σχοινιά που χρησιμοποιούνται από άλλους αλιείς (γρι – γρι) και δεν τα μαζεύουν, οπότε οι τράτες τα ανεβάζουν απάνω» εξηγεί η κ.Κονταξή.

Ακόμη, βρέθηκαν στο βυθό πλαστικά βαρελάκια που χρησιμοποιούνται από αλιείς χταποδιών (το θαλάμι που λέγανε κάποτε και ήταν κεραμικό αλλά έγινε στην πορεία και αυτό πλαστικό), πολλά από τα οποία τους φεύγουν, καταλήγουν στα βαθιά και τα μαζεύει η τράτα.

«Να σημειωθεί ότι οι τράτες ψαρεύουν σε περισσότερα από 3 μίλια μακριά από την ακτή και βάθος στο Θρακικό πέλαγος , μεγαλύτερο από 50 μέτρα. Συλλέγουν δε απορρίμματα που έχουν καταλήξει στον πυθμένα και δεν πρόκειται ποτέ να παρασυρθούν από θαλάσσια ρεύματα και να βγουν στην ακτή» αναφέρει η κα Κονταξή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!